Rusija: Američke sankcije su beskorisne

"Bijeloj kući je bilo potrebno pola vijeka da prizna da je blokada Kube sankcijama bila beskorisna: pa, možemo i mi da čekamo, takođe", navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2014. 14:11h

Rusija je danas okarakterisala nove američke sankcije kao beskorisne i dodala da će čekati koliko bude potrebno da SAD priznaju njeno istorijsko pravo na poluostrvo Krim, koje se ranije ove godine otcijepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji.

Poslije nekoliko rundi sankcija ranije ove godine, američki predsjednik Barak Obama juče je odobrio nove, zbog situacije u vezi sa Krimom, koji je Moskva anektirala u martu, nakon referenduma sazvanog na brzinu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je izrazilo žaljenje zbog toga što "SAD i Kanada još ne mogu da prihvate rezultate slobodnog glasanja na Krimu u martu". Referendum na kojem su stanovnici Krima odlučili da se otcijepe od Ukrajine osudila je međunarodna zajednica kao nelegalan, navodeći da je održan pod kontrolom ruskih vojnika.

Moskva je u današnjem kratkom saopštenju insistirala da nove sankcije neće natjerati Rusiju da odustane od Krima jer je on "istorijski i integralni dio Rusije", dodajući da radi na odgovarajućim uzvratnim mjerama, ne precizirajući kakvim.

Rusko ministarstvo je aludiralo na situaciju sa Kubom, gdje je SAD trebalo 50 godina da uspostavi ponovo diplomatske odnose.

"Bijeloj kući je bilo potrebno pola vijeka da prizna da je blokada Kube sankcijama bila beskorisna: pa, možemo i mi da čekamo, takođe", navodi se u saopštenju.

Kanada je juče objavila zabranu putovanja za desetine pojedinaca, kao i ograničenja na izvoz tehnologije koja se koristi u ruskoj naftnoj industriji.

Sankcije SAD podrazumijevaju zabranu američkim kompanijama i pojedincima da izvoze i uvoze bilo kakvu robu, servise i tehnologiju u ili sa Krima.

Istovremeno, američki individualci ili kompanije ne mogu da kupuju nekretnine ili firme na Krimu ili finansiraju krimske kompanije.

Takođe će biti zamrznuta imovina američkih individualaca za koje američki sekretarijat finansija utvrdi da su sarađivali sa Krimom.

Sankcijama SAD i Kanade prethodila je zabrana EU za investiranje u Krim, i druge ekonomske restrikcije, uključujući i mjere čiji cilj je da onemoguće turističke posjete tom crnomorskom ostrvu.

Bonus video: