Franjevački red u teškoj finansijskoj krizi

Franjevački red Mala braća ima 15.000 članova u cijelom svijetu. To je jedan od nekoliko vjerskih redova koji su nastali na temeljima učenja svetog Franje Asiškog, koji se odrekao svetovnog života i posvetio siromašnima
65 pregleda 0 komentar(a)
sveštenik, Foto: Shutterstock
sveštenik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2014. 09:07h

Glavni franjevački red u katoličkoj crkvi nalazi se u teškoj finansijskoj krizi zbog navodnih zloupotreba unutar i izvan svojih redova, saopštio je vrhovni poglavar tog reda Majkl Peri.

Vrhovni poglavar franjevačkog reda Male braće izjavio je da su "problematične finansijske aktivnosti" nekih fratara i ljudi izvan crkve ugrozile finansijsku stabilnost tog reda.

Red je o tome obavijestio crkvu i civilne vlasti i pokrenuo reviziju svojih finansija unazad do 2003, prenio je AP.

Red Male braće nalazi se "u teškoj finansijskoj situaciji, sa značajnim teretom duga", napisao je Peri u saopštenju objavljenom na veb sajtu franjevaca.

"Sistemi finansijskog nadzora i kontrole sredstava reda bili su ili previše slabi ili su kompromitovani", dodao je Peri.

Peri nije pružio detalje o kojoj sumi je riječ i pozvao na donacije unutar reda, u svijetlu krize.

Glavni blagajnik administrativnih kancelarija reda u Rimu podnio je ostavku.

Franjevački red Mala braća ima 15.000 članova u cijelom svijetu.

To je jedan od nekoliko vjerskih redova koji su nastali na temeljima učenja svetog Franje Asiškog, koji se odrekao svetovnog života i posvetio siromašnima.

Bonus video: