Kineski predsjednik: Hongkong i Makao su dio "jedne Kine"

Novinarima na aerodromu, koji su čekali dolazak kineskog predsjednika u petak, nije bilo dozvoljeno da nose kišobrane, simbol prodemokratskog pokreta u Hongkongu, umjesto kojih su im podijeljene kabanice
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2014. 08:50h

Kineski predsjednik Sji Đinping poručio je danas Hongkongu i Makau da ne zaborave da su dio "jedne Kine", dok prodemokratski aktivisti sa obje ove teritorije pozivaju na slobodne izbore za svoje lidere.

Dvodnevnu posjetu kineskog predsjednika Makau, povodom 15. godišnjice prelaska te teritorije, koja se nalazila pod upravom Portugala, u nadležnost Kine, prate visoke mjere obezbjedjenja, prenio je AFP.

Posjeta dolazi samo nekoliko dana pošto je policija rašcištila preostale protestne kampove u susjednom Hongkongu.

Novinarima na aerodromu, koji su čekali dolazak kineskog predsjednika u petak, nije bilo dozvoljeno da nose kišobrane, simbol prodemokratskog pokreta u Hongkongu, umjesto kojih su im podijeljene kabanice.

Manja grupa demonstranata pokušala je da dođe do mjesta gdje je Sji odsjeo noseći žute kišobrane. Policija ih je zaustavila uz obrazloženje da je tom području "zabranjen pristup".

Sji je danas upozorio obje teritorije da se ne drže "principa zablude".

"Mi moramo da se držimo principa 'jedna Kina' i da poštujemo razlike dva sistema", rekao je Sji na inauguraciji lidera Makaa Fernanda Čuija, koga je komitet u Pekingu izabrao u avgustu za drugi mandat.

Kineski predsjednik se u petak sreo u Makau sa liderom Hongkonga Leungom Čun-jingom, kome je obećao punu podršku nakon rasčišćavanja protestnih kampova koji su blokirali glavne raskrsnice u tom gradu više od dva mjeseca.

Makao i Hongkong uživaju slobode kakvih nema u matičnoj državi, ali lidere obje teritorije bira komitet u Pekingu, podsjetila je francuska agencija.

Bonus video: