Kuba i SAD najavili nove odnose, a od Fidela ni glasa

Tokom burne karijere i života tokom kojeg je američka CIA pokušala više puta da ga ubije, Fidel Kastro je bio poznat po svojim višesatnim govorima kojima je, zavidnom govorničkom vještinom, redovno uspijevao da drži pažnju slušalaca na masovnim mitinzima
3 komentar(a)
Fidel Kastro, Foto: Beta-AP
Fidel Kastro, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.12.2014. 19:44h

U horu glasova koji prate i komentarišu iznenadnu objavu novih odnosa dojučerašnjih poluvjekovnih antagonista, Kube i SAD, primjetan je izostanak jednog koji se ponajviše očekuje: onog koji pripada vođi kubanske revolucije iz 1959, neprikosnovenom Fidelu Kastru.

Stariji brat aktuelnog predsjednika Raula Kastra nije, naime, do sada rekao ni riječ o prekjučerašnjoj simultanoj objavi koju su o novim međusobnim odnosima u svojim zemljama izveli američki predsjednik Barak Obama i kubanski lider Raul Kastro, koji će se moguće kasnije danas pojaviti na polugodišnjem zasijedanju kubanske Nacionalne skupštine.

U godinama koje su uslijedile poslije 2006. i povlačenja sa čelnog mjesta u državi, Fidel Kastro je pisao uvodnike koji su pobožno štampani u novinama i doslovno čitani na radio i tv stanicama.

Prošle godine objavio je da se povlači i kao kolumnista, ali je i poslije toga nastavio da povremeno objavljuje tekstove u kojima je iznosio svoje mišljenje o svjetskim događajima.

Tokom burne karijere i života tokom kojeg je američka CIA pokušala više puta da ga ubije, Fidel Kastro je bio poznat po svojim višesatnim govorima kojima je, zavidnom govorničkom vještinom, redovno uspijevao da drži pažnju slušalaca na masovnim mitinzima.

Inače, nije potpuno neubičajeno da Kastro (88) sačeka sa objavljivanjem svojih reakcija na neke događaje; na prošlogodišnju vijest o smrti svog prijatelja i najodanijeg saborca, venecuelanskog predsjednika Huga Čaveza, reagovao je tek šestog dana.

Malo informacija o legendi Kube je dostupno javnosti, uključujući i njegovu adresu življenja. Njegovo odsustvo, međutim, izaziva, kao uvijek, upitanost svih.

Marija Teresa Ohito (66), učiteljica, povjerila se reporteru Asošiejted presa (AP) kako starijeg Kastra smatra ipak starim za tolike aktivnosti.

"Nijesam zabrinuta, pored svega, jer Raul je taj koji vodi zemlju. Tokom ovih dana, Raul je bio taj koji je donosio odluke, ne Fidel".

I pored svijesti o Fidelovim godinama, od čovjeka koga AP u vijesti naziva "liderom većim od života", na Kubi se nestrpljivo ocekuje da se izjasni o istorijskom preokretu kojim je njegova zemlja krenula.

Bonus video: