Kina: Sud kaznio kliniku zbog terapije konverzije gejeva

Jang je rekao da je terapija uključivala hipnozu i elektrošokove koji su ga povrijedili i fizički i emocionalno
50 pregleda 0 komentar(a)
Kina,, Foto: Shutterstock
Kina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2014. 12:52h

Jednoj kineskoj klinici naloženo je danas da plati nadoknadu gej muškarcu koji je tužio zbog toga što je podvrgnut elektro šokovima kojima je, navodno, trebalo da ga preobraze u heteroseksualca.

Okružni sud u Pekingu naložio je klinici da plati 3.500 juana (560 dolara) kao odštetu Jan Tengu za troškove terapije, rekao je advokat Li Duilong.

Sud je takođe naveo da nema potrebe da se primjenjuju elektrošokovi jer homoseksualnost nije bolest koju treba liječiti.

Tužba upućena internet pretraživaču Baidu zbog objavljivanja oglasa za tu kliniku, odbačena je.

Jang je rekao u telefonskoj izjavi za AP da je veoma zadovoljan ishodom koji nije očekivao.

"Sud je stao na moju stranu i podržao je to da homoseksualnost nije mentalna bolest koja zahtijeva liječenje", rekao je on.

Jang je rekao da je terapija uključivala hipnozu i elektrošokove koji su ga povrijedili i fizički i emocionalno. Rekao je da je dobrovoljno otišao na tu terapiju u februaru poslije pritisaka roditelja da se oženi i dobije dijete.

Jang je rekao je da će presuda pomoći aktivistima za gej prava da traže od klinika da prestanu sa nuđenjem takvih tretmana i da ubijede roditelje da ne vrše pritiske na svoju homoseksualnu djecu da se podvrgavaju takvoj terapiji.

Kina je homoseksualnost prestala da označva kao mentalni poremećaj 2001. godine mada nema zakona koji zabranjuju diskriminaciju seksualnih manjina i ne priznaju se istopolna partnerstva, navodi AP.

Bonus video: