Kina: Dalaj lama pokušava da privuče pažnju besmislenim izjavama

Dalaj lama je nedavno izjavio da misli da će njegovom smrću biti ugašena titula tibetanskog duhovnog poglavara, koja postoji već šest vjekova
69 pregleda 1 komentar(a)
dalaj lama, Foto: Reuters
dalaj lama, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2014. 10:29h

Dalaj lama privlači sve manje i manje pažnje na Zapadu i zato pokušava da privuče pažnju besmislenim izjavama, ocjenjuju zvanični Peking.

Dalaj lama je nedavno izjavio da misli da će njegovom smrću biti ugašena titula tibetanskog duhovnog poglavara, koja postoji već šest vjekova.

Predsjednik Komiteta za etnička i religijska pitanja u kineskom parlamentu Džu Veićun ocijenio je da dalaj lama "nema prava da se igra sa ustanovljenim običajem".

"Jedino centralna vlada može da odluči da zadrži ili ukine titulu, a 14-ti dalaj lama nema konačnu riječ", rekao je Džu, a prenosi Rojters.

Kineski zvaničnik je ocijenio da je dalaj lama pretrpio "brojne udarce prethodnih godina, dok su tibetanski regioni očuvali svoju stabilnost".

"U isto vrijeme, pažnja javnosti na Zapadu za dalaj lamom se neprestano smanjuje", naveo je Džu, koji je bio svojevremeno uključen u neuspjele pokušaje Pekinga da razgovara sa predstavnicima dalaj lame.

"Dalaj lama nema dobre ideje. On jedino može da koristi svoju religijsku titulu da piše o nastavku ili gašenju titule kako bi privukao pažnju u inostranstvu", ocijenio je on.

Džu je nedavno izjavio da Kina ima "vrijeme na svojoj strani" da pridobije Zapad da promijeni svoj stav o Tibetu.

Kineska vojska preuzela je kontrolu nad Tibetom 1950, tvrdeći da "mirnim putem oslobađa" planinski region koji je potonuo u siromaštvo, izrabljivanje i ekonomsku stagnaciju.

Grupe za ljudska prava tvrde da Kina ugnjetava Tibetance, da nema nimalo poštovanja prema budizmu i jedinstvenoj kulturi tog regiona.

Dalaj lama je pobejgao u Indiju 1959. poslije neuspjele pobune protiv kineskih vlasti.

Duhovni vođa tvrdi da on želi istinsku autonomiju za Tibet i negira tvrdnje kineskih zvaničnika da se zalaže za nasilje.

Bonus video: