Japanske firme drže rekordnu količinu novca

Podaci o novcu u kompanijama dolaze nekoliko dana nakon što je premijer Šinzo Abe pojačao pritisak na firme da podignu plate, u okviru širih napora da se podstakne treća po veličini svjetska privreda
0 komentar(a)
Tokio, Foto: Shutterstock
Tokio, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2014. 08:30h

Japanske kompanije drže rekordnu količinu novca, jednaku skoro polovini bruto domaćeg proizvoda (BDP) te države, uprkos pozivima Vlade da otvore svoje korporativne kofere, pokazali su podaci Banke Japana (BoJ).

Devizne rezerve i depoziti privatnih kompanija koje posluju van finansijske oblasti, skočili su na kraju septembra 4,2 odsto na godišnjem nivou na 233 biliona jena (JPY), odnosno 1,96 biliona dolara, navodi BoJ.

Prema posljednjim dostupnim podacima, BDP Japana je u fiskalnoj godini, zaključno sa aprilom prošle godine, iznosio 483,1 bilion JPY, prenosi Tanjug.

Podaci o novcu u kompanijama dolaze nekoliko dana nakon što je premijer Šinzo Abe pojačao pritisak na firme da podignu plate, u okviru širih napora da se podstakne treća po veličini svjetska privreda.

Abe je više puta ponovio da će njegov program privrednih podsticaja, poznat kao Abenomiks, donijeti rezultate samo ako velike profitabilne firme povećaju kapitalnu potrošnju i stave više novca u džepove radnika.

Ipak, rast poreza na promet iz aprila, namijenjen smanjenju ogromnog javnog duga, ukočio je ekonomiju koja je u trećem kvartalu pala u recesiju.

Bonitetna agencija Moody’s je nedavno snizila kreditni rejting Japana, navodeći kao razlog rastuću neizvjesnost oko javnog duga i posustajanje vlade u naporima da oživi ekonomiju.

Bonus video: