Ban Ki Mun pozvao na zaštitu prava 232 miliona migranata

Tokom 2014. godine stradalo je gotovo 8.000 migranata, najviše u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2014. 15:59h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas na zaštitu ljudskih prava 232 miliona migranata širom svijeta.

U poruci povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra, Ban Ki Mun je podsjetio da ogroman broj migranata živi i radi u nepravednim uslovima, da mnogi od njih rizikuju život pokušavajući da nađu utočište, a migranti i njihova djeca su krajnje osjetljivi na eksploataciju i zlostavljanje.

"Agenda za razvoj posle 2015. nudi priliku da se obijezbedi da potrebe najsiromašnijih i najmarginalizovanijih budu prioritet", naveo je on.

Generalni sekretar UN pozvao je "sve zemlje da ratifikuju i primijene" sve instrumente vezane za ljudska prava, uključujući Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica i da usvoje politiku prema migrantima čija je osnovazaštita ljudskih prava.

"Hajde da na Međunarodni dan migranata potvrdimo našu posvećenost izgradnji raznovrsnih i otvorenih društava koja pružaju mogućnosti i dostojanstven život svim migrantima", poručio je Ban Ki Mun.

Generalna skupština UN proglasila je 2000. godine 18. decembar Međunarodnim danom migranata.

Tokom 2014. godine stradalo je gotovo 8.000 migranata, najviše u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije.

Svoje domove je napustilo više od 300.000 Sirijaca, koji su pobjegli zbog građanskog rata i terorističkih napada, a hiljade ljudi u Aziji zbog prirodnih katastrofa.

Bonus video: