Klinton: Ponosna na zabranu ilegalnih izručenja i brutalnih ispitivanja

Bivša američka državna sekretarka je istakla da SAD nikada ne treba da budu umiješane u torturu, nigdje u svijetu
2 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2014. 11:28h

Hilari Klinton je izjavila da je ponosna što je bila dio administracije koja je "zabranila ilegalna izručenja i brutalna ispitivanja" osumnjičenih za terorizam.

Bivša američka državna sekretarka je istakla da SAD nikada ne treba da budu umiješane u torturu, nigdje u svijetu.

Klintonova je govorila o važnosti da država djeluje u skladu sa svojim vrijednostima nakon što je primila nagradu Centra za pravdu i ljudska prava Robert F. Kenedi, na svečanosti u utorak uveče u Njujorku, prenio je AP. "Danas možemo opet da kažemo glasno i jasno da SAD nikada ne treba da odobravaju ili sprovode torturu nigde u svijetu", poručila je Klintonova obraćajući se publici.

"To treba da bude apsolutno jasno kao pitanje i politike i zakona, uključujući naše obaveze iz međunarodnih sporazuma", dodala je ona.

Ovo je prvo reagovanje Klintonove na izvještaj Senata objavljen prošle sedmice, da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) koristila neodobrene i brutalne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam u periodu nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. Klintonova je rekla da nedavni događaji u svijetu, uključujući masovno ubistvo djece u jednoj školi Pakistanu i opsadu jednog kafića u Sidneju u Australiji, "treba da ojačaju našu riješenost i podvuku naše vrijednosti, koje nas razlikuju od naših protivnika".

Ona je rekla da bi se Kenedi, koji je ubijen 1968, složio da je moguće očuvati "bezbjednost od terorizma i smanjiti kriminal i nasilje bez oslanjanja na torturu u inostranstvu ili nepotrebnu silu i pretjerano hapšenje u domovini". Klintonova, bivša prva dama, senatorka Njujorka i državna sekretarka SAD, viđena je kao najvjerovatniji kandidat Demokratske stranke za predsednika, ukoliko se kandiduje na narednim izborima 2016.

Bonus video: