Evo zašto je Australija u problemu

"Kao rezultat kolapsa cijena gvožđa za više od 30 odsto i slabijeg od očekivanog rasta plata, poreski prihodi revidirani su naniže na 31,6 milijardi AUD", navodi vlada
0 komentar(a)
Australija, Foto: Shutterstock
Australija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 09:23h

Budžetski deficit Australije porašće ove godine na 40,4 milijarde australijskih dolara (33,2 milijarde dolara).

Rast deficita pada u trenutku kada se vlada bori sa oštrim padom cijena sirovina, izjavio je ministar finansija Džo Hoki.

U okviru budžeta izglasanog u maju, vlada je za finansijsku 2014/15. prognozirala budžetski deficit od 29,8 milijardi AUD, ali je ta cifra revidirana u svijetlu smanjenih prihoda od poreza i odlaganja donošenja dijela zakona, prenosi agencija Frans pres.

"Kao rezultat kolapsa cijena gvožđa za više od 30 odsto i slabijeg od očekivanog rasta plata, poreski prihodi revidirani su naniže na 31,6 milijardi AUD", navodi vlada.

Australijska privreda je više od 20 godina bilježila snažne rezultate, ali je privredni model fokusiran na sirovine i rudarski sektor promijenjen, pa je ekonomija usporila.

Konzervativna vlada premijera Tonija Abota smanjila je potrošnju u okviru budžeta izglasanog u maju, ali je obim tih mjera nepotpun jer ga koči Senat, gornji dom parlamenta, koji smatra da su mjere suviše oštre.

Očekuje se da će nominalni bruto domaći proizvod Australije u 2014/15. biti niži od očekivanog u okviru budžeta i iznositi 1,5 odsto, što bi bio najslabiji rezultat u više od pola vijeka. Nezaposlenost, trenutno na 12-godišnjem maksimumu od 6,3 odsto, porašće iduće godine na 6,5 odsto i ostati na tom nivou do sredine 2016, navodi vlada.

Bonus video: