U Hong Kongu uklonjen i posljednji kamp, demonstarnti poručili: "Mi ćemo se vratiti"

"Poslije uklanjanja kampa u centralnom distriktu, epizoda sa ilegalnom okupacijom je poslije više od dva mjeseca završena", rekao je lider Hong Konga
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2014. 08:13h

Lider Hong Konga Leung Čun-jing proglasio je danas kraj višenedjeljnih protesta na kome su demonstranti tražili izmjenu izborne regulative.

Na centralnom mjestu okupljanja demonstranata danas je policija uklonila i posljednji, treći kamp u kome su bili podignuti šatori i barikade kojima su u protekla dva i po mjeseca blokirali saobraćaj.

"Poslije uklanjanja kampa u centralnom distriktu, epizoda sa ilegalnom okupacijom je poslije više od dva mjeseca završena", rekao je lider Hong Konga.

On je istakao da su demonstranti izazvali "ozbiljne gubitke" lokalnoj ekonomiji i ugrozili vladavinu prava, prenosi AFP.

Policija je danas upozorila manji broj preostalih demonstranata da "momentalno napuste" ulicu koja je do prošlog četvrtka vrvjela od aktivista, podsjeća AP.

Oni su uzvratili povicima - "Mi ćemo se vratiti" i ponovili svoj zahtjev sa početka protesta da Leung mora da podnese ostavku.

Vlasti su prošlog četvrtka prvo zatvorile glavni i najveći kamp demonstranata u samom srcu azijske finansijske prijestonice.

Tada je uhapšeno 249 ljudi koji su odbili da odu sa ulica, ali su ubrzo pušteni iz pritvora.

Lideri demonstracija poručili su da će ipak nastaviti sa kampanjom građanske neposlušnosti, ali drugim metodama kojima će izvršiti pritisak na vladu Hong Konga da uvedu, kako tvrde, demokratska pravila za izbor prvog čovjeka grada na izborima 2017. godine.

Poslanik Fernando Čeung, koji je učestvovao na demonstracijama, kaže da zatvaranje kampa ne znači kraj građanske neposlušnosti.

"U skupštinskom savjetu daćemo sve od sebe da se odupremo i to putem kampanje nesaradnje", rekao je on i dodao da će se to odnositi na nepodržavanje budžeta i vladine izborne reforme.

Demonstranti su protestovali zbog ograničenja Pekinga na prve izbore za lidera Hong Koga, države-grada koji je poseban administrativni region Kine.

Izbori bi trebalo da budu održani 2017. godine.

Demonstranti nisu uspjeli da dobiju nikakve ustupke od vlade Hong Konga, pa ni ostavku lidera grada.

Galerija

Bonus video: