Zbog loše sezone u Evropi, maslinovo ulje stiže iz Australije

U Italiji, maslinjaci u Toskani i Umbriji ovog ljeta bili su pogođeni izuzetno lošim vremenom, dok je u Španiji, koja je prošle godine dala polovinu svjetske proizvodnje maslinovog ulja, na pad prinosa uticalo smjenjivanje sušnih perioda sa pustošenjima koje je izazvala maslinina muva, zbog čega će prinosi biti najvjerovatnije prepolovljeni
0 komentar(a)
maslinovo_1, Foto: SHUTTERSTOCK
maslinovo_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 14.12.2014. 16:39h

Drastičan pad prinosa maslinki ove godine na jugu Evrope ugrožava opstanak mnogobrojnih gazdinstava u ovom sektoru.

Uz to, izaziva pravu eksploziju cijena maslinovog ekstra djevičanskog ulja na evropskom, pa i svjetskom tržistu.

U Italiji, maslinjaci u Toskani i Umbriji ovog ljeta bili su pogođeni izuzetno lošim vremenom, dok je u Španiji, koja je prošle godine dala polovinu svjetske proizvodnje maslinovog ulja, na pad prinosa uticalo smjenjivanje sušnih perioda sa pustošenjima koje je izazvala maslinina muva, zbog čega će prinosi biti najvjerovatnije prepolovljeni.

Kako prenosi švajcarski list "20 minit", i u francuskom regionu Provansa ovogodišnji prinosi su zbog djelovanja ove napasti pali čak 80 odsto.

Prema podacima Međunarodnog udruženja proizvođača maslina, veleprodajne cijene maslina u 2013. već su povećane 37 odsto, dok bi potrošačke cijene, prema nihovoj prognozi, u narednom periodu mogle skočiti i do 60 odsto.

Kako navodi isti izvor, situacija ipak nije katastrofalna u cijelom svijetu.

Proizvodnja maslina u Grčkoj i Tunisu ove godine je vrlo dobra, pa se proizvođači maslinovog ulja iz ovih zemalja nadaju da će svoj udio na tržištu povećati.

Isto tako, enormni rast cijena ovog proizvoda podstiče sađenje maslina u zonama koje nisu tradicionalno predodređene za ovu biljnu kulturu.

U tom kontekstu, stručnjaci predviđaju da je Australija budući gigant u proizvodnji maslinovog ulja.

Bonus video: