Protest u Vašingtonu: "Ograničite moć čuvara reda"

1 komentar(a)
Vašington, protest, Foto: Reuters
Vašington, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2014. 19:19h

Više od 10.000 demonstranata okupilo se danas u američkoj prijestonici Vašingtonu protestujući što je policija ubila nenaoružane crnce i zahtijevajući reforme kojima bi se ograničila moć čuvara reda.

Protesti, od kojih su neki bili nasilni, razbuktali su se širom SAD nakon što su velike porote donijele odluke da se ne podižu optužnice protiv policajaca koji su ubili nenaoružane Afroamerikance 18-godišnjeg Majkla Brauna i 43-godišnjeg Erika Garnera, prenosi AP.

Predviđeno je da u Vašingtonu demonstranti pod transparentima na kojima piše "Crni životi su važni" i "Koga vi štitie? Kome služite" prođu Pensilvanija avenijom, između Bijele Kuće i Kapitola, na kojem bi trebalo da bude iznesena lista zakonskih promjena koje bi Kongres SAD trebalo da usvoji.

Protestni marš u Vašingtonu djelimično se odvija pod sponzorstvom organizacija za građanska prava kao što su Nacionalna akcija i Urbana liga.

U planu je da se i u drugim gradovima širom SAD danas održi "Dan otpora". Veliki protestni marš je, između ostalog, planiran i u Njujorku.

Bonus video: