Rusi u Indiju izvoze 10 miliona tona nafte

Sečin je ugovor nazvao "energetskim mostom između Rusije i Indije", prenio je Tas
77 pregleda 5 komentar(a)
Norveška, nafta, Foto: Shutterstock
Norveška, nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2014. 21:25h

Ruska naftna kompanija Rosnjeft i indijski Esar (ES SAR) potpisale su preliminarni ugovor za isporuku 10 miliona tona nafte godinšnje u Indiju tokom 10 godina.

"Ugovor predviđa početak isporuka 2015. godine, 10 miliona tona na 10 godina s mogućnošću produžetka", predsednik Rosnjefta Igor Sečin i precizirao da će nafta biti transportovana morem.

Sečin je ugovor nazvao "energetskim mostom između Rusije i Indije", prenio je Tas.

Sada isporuke nafte morskim putem u Indiju idu naftovodom Istočni Sibir-Tihi okean, preko luke Kozmino. Sljedeće godine propusna moć izvoznog terminala povećaće se sa 24,5 miliona tona na 30 miliona tona.

Šef Rosnjefta je dodao da kompanija nastavlja pregovore, ne samo sa Esarom, nego i sa drugim kompanijama o mogućnosti proširenja učešća indijskih kompanija u projektima istraživanja i eksploatacije.

Zajedno sa Gaspromom i indijskim kompanijama pripremaju se projekti istraživanja arktičkih nalazišta, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin posle razgovora s premijerom Indije Narendrom Modi.

"Rosnjeft i Gasprom, naše najveće kompanije, zajedno s indijskim kolegama pripremaju projekte istraživanja ruskog arktičkog nalazišta i proširenje isporuka tečnog prirodnog gasa", rekao je Putin novinarima.

Iza polarnog kruga nalazi se oko 60 velikih nalazišta nafte i gasa, od kojih je 43 u ruskom sektoru. Ukupne zalihe ruskog Arktika procjenjuju se na 106 milijardi tona naftnog ekvivalenta, a zalihe gasa na 69,5 biliona kubnih metara, precizirao je Putin.

Rusija je zainteresovana za indijske investicije u naftogasni sektor, među njima i u projekte na Arktiku, rekao je ranije ruski predsjednik.

Bonus video: