Celibat sveštenika može da doprinese pojavi pedofilije

Skandal sa sveštenicima koji su zlostavljali djecu, izbio je početkom 2000-ih u SAD, a potom su se pojavili i slučajevi u Evropi, posebno u Irskoj, gdje je prijavljeno na desetine hiljada slučajeva
0 komentar(a)
sveštenik, Foto: Shutterstock
sveštenik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2014. 16:57h

Katolička crkva Australije saopštila je danas da celibat sveštenika može da doprinese pojavi pedofilije, pa je preporučila "psihoseksualnu" obuku.

"Obavezan celibat može da doprinese zlostavljanju pod nekim okolnostima", saopštio je crkveni Savjet za istinu, pravdu i isceljenje.

Savjet koji pomaže Komisiji zaduženoj za istragu seksualnog zlostavljanja djece u crkvi, zamjerio je crkvenim organima i zvaničnicima da su suviše često "zatvarali oči" pred slučajevima pedofilije.

Pitanje celibata sveštenika već nekoliko godina je tema rasprava među katolicima.

Papa Franjo je u više navrata rekao da se pedofilija katoličkih sveštenika može uporediti sa satanističkim obredom, jer su sveštenici na taj način izdali Boga.

Skandal sa sveštenicima koji su zlostavljali djecu, izbio je početkom 2000-ih u SAD, a potom su se pojavili i slučajevi u Evropi, posebno u Irskoj, gdje je prijavljeno na desetine hiljada slučajeva.

Bonus video: