Plan SAD protiv kubanskog režima: Operaciju vodio Rajko Božić

"Ideja je bila da se iskoriste kubanski muzičari u probijanju informativne blokade i izgradnji mreže mladih koji traže društvene promjene na Kubi"
0 komentar(a)
Kuba, Foto: Reuters
Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2014. 17:50h

Američka vlada je tokom dvije godine tajno koristila hip hop muzičku scenu na Kubi, čiji su muzičari, ne znajući da su dio tog programa, bili podstaknuti da osnuju omladinski pokret protiv kubanskog režima, prenosi danas agencija AP. "Ideja je bila da se iskoriste kubanski muzičari u probijanju informativne blokade i izgradnji mreže mladih koji traže društvene promjene na Kubi", navodi se u dokumentu u čiji uvid je imala agencija AP i dodaje se da je operacija bila amaterska i završila se neuspjehom. Kubanske vlasti su u nekoliko navrata hapsile muzičare kojima su plijenjeni kompjuteri, često s kompromitujućim materijalom, a da sami muzičari nisu bili svjesni da su dio američkog programa američke agencije za međunarodni razvoj USAID. Ti muzičari su počeli da dižu glas protiv režima, pjevajući pjesme na račun Fidela Kastra, ali su zbog toga njihovi koncerti zabranjivani, a neki regruti USAID-a su napustili zemlju zbog rastućeg pritiska vlasti u Havani. Tako je jedan od poznatih kubanskih muzičkih festivala otkazan posle otkrivanja umiješanosti USAID-a.

AP navodi da je američki plan koštao nekoliko miliona dolara kako bi se potkopala kubanska vlada. U dokumentima se navode ugovori, izvještaji, troškovi i imena nekih učesnika. Program je predviđao i stvaranje "Kubanskog Tvitera", mreže aktivista protiv Kastrovog režima. USAID je demantovala da je sprovodila tajni program, uz ocjenu da je cilj svih njenih programa "jačanje civilnog društva u zemljama gdje su građani često zbog svog društvenog angažmana hapšeni ili zlostavljani". Agencija AP navodi da je imala uvid u dokument američkog udruženja Međunarodno kreativno udruženje (Creative Associates International) i da je sama istraživala cio slučaj. Prema navodima američke agencije, operaciju je u početku vodio Rajko Božić, inspirisan koncertima za vrijeme protesta protiv Slobodana Miloševića. Božić je, prema tim dokumentima, sarađivao s kubanskim hip hop muzičarem Aldom Rodrigesom koji je poznat po kritičkim tekstovima protiv Kastrovog režima.

Božić je jedan od organizatora novosadskog Exit festivala.

Bonus video: