Gorbačov: Kad Rusija i SAD "dignu ruke" od odgovornosti, svijet doživljava strašne posljedice

On je upozorio i da aktuelni međunarodni napori za riješenje ukrajinske krize "nijesu proporcionalni opasnosti koja nam svima prijeti"
2 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2014. 09:35h

Bivši predsjednik Sovjetskog saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov je pozvao Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da "odmrznu odnose" sa zvaničnom Moskvom, uprkos tenzijama oko ukrajinske krize.

Gorbačov je u članku objavljenom u listu "Rosijskaja Gazeta" naveo da je kriza u Ukrajini navela Zapad ne samo da uvede sankcije Rusiji, već i da smanji obim saradnje po čitavom nizu svjetskih pitanja, od borbe protiv terorizma preko klimatskih promjena do epidemija raznih bolesti, prenijela je agencija AFP.

"Hitno moramo da odmrznemo odnose. Predlažem da lideri Rusije i SAD razmisle o održavanju samita o mnogim temama, bez prethodnih uslova.... Isti takav samit moraju da održe i Rusija i Evropska unija", istakao je posljednji predsjednik SSSR-a.

Rusija i SAD "nose posebnu odgovornost", naveo je Gorbačov i dodao: "Kad oni dignu ruke od tih odgovornosti, svijet doživljava strašne posljedice."

"Obije strane treba da se odmaknu od svojih ideoloških pozicija. Ne treba da se bojimo da će neko izgubiti ugled ili da će neko drugi pobijediti u propagandnom ratu. To sve treba da pripada prošlosti. Sada treba da razmišljamo o budućnosti", rekao je Gorbačov.

On je upozorio i da aktuelni međunarodni napori za riješenje ukrajinske krize "nijesu proporcionalni opasnosti koja nam svima prijeti".

Gorbačov je dodao i kako smatra da "obije strane u ukrajinskom konfliktu krše prekid vatre, obije strane su krive za korišćenje posebno opasnih vrsta oružja i za kršenje ljudskih prava".

Bivši predsjednik SSSR je takođe podržao rusku aneksiju Krima, dodavši da je zvanična Moskva imala pravo što je u martu ispravila istorijsku nepravdu što je Krim za vrijeme Sovjetskog saveza dat Ukrajini.

"To bi trebalo da bude pohvaljeno, a ne da se zbog toga uvode sankcije", istakao je Gorbačov.

Bonus video: