UN: Ebola se širi velikom brzinom

Centri za liječenje se i dalje otvaraju u Sijera Leoneu i potrebno je stručno osoblje
1 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 12:39h

Ebola se i dalje širi velikom brzinom na istoku Sijera Leonea i u šumovitoj unutrašnjosti Gvineje,izjavio je danas visoki zvaničnik UN.

Zbog toga je potreban veći broj stranih zdravstvenih radnika da pomognu u zaustavljanju epidemije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), broj umrlih od ebole u zapadnoj Africi porastao je na 6.331 u tri zemlje koje su najteže pogođene epidemijom, a Sijera Leone je postala zemlja sa najvećim brojem oboljelih - do sada je to bila Gvineja.

"Znamo da se epidemija još ubrzano širi na zapadu Sijera Leonea i u nekim djelovima unutrašnjosti Gvineje. Zato nema odmora, moramo i dalje da se borimo", izjavio je spacijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ebolu Dejvid Nabaro.

Centri za liječenje se i dalje otvaraju u Sijera Leoneu i potrebno je stručno osoblje, rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi, prenio je Rojters.

Smrtonosni virus se naročito širi u glavnom gradu Sijera Leonea, Fritaunu, i Portu Loku "gdje postoji potreba za mnogo intenzivnijim odgovorom", objasnio je Nabaro.

"Povećano širenje virusa na zapadu Sijera Leonea je odraz činjenice da tamošnje stanovništvo treba u potpunosti da shvati ovu epidemiju i da samo preduzme mjere da se infekcija spriječi", dodao je on.

Drugo problematično područje je sjeverni dio centralne Gvineje koji je šumoviti predio, istakao je Nabaro.

"Mi vrlo blisko sarađujemo sa Malijem da bismo mogli vrlo brzo da reagujemo ako inficirane osobe slučajno pređu granicu. Mi moramo jasno da govorimo da su potrebni ljudi i to hitno. Svaki dan se suočavamo sa ogromnim razmjerama posla koji nam predstoji", zaključio je Nabaro.

Bonus video: