Hezbolah kriv za smrt policajca u Bahreinu?

Napad se dogodio sinoć u Damistanu, jugoistočno od glavnog grada Maname, gdje je policajac bio na zadatku, navelo je ministarstvo bez drugih detalja i dodalo da se vodi istraga o okolnostima napada
0 komentar(a)
iznuda, pištolj, Foto: Shutterstock
iznuda, pištolj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 09:12h

Jedan policajac ubijen je u napadu koje vlasti nazivaju terorističkim u jednom šitskom selu u Bahreinu, ođavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bahrein, mala zemlja u Persijskom zalivu, zahvaćen je nasiljem od početka 2011. kada je počela pobuna siitske većine protiv vladajuće sunitske manjine.

Napad se dogodio sinoć u Damistanu, jugoistočno od glavnog grada Maname, gdje je policajac bio na zadatku, navelo je ministarstvo bez drugih detalja i dodalo da se vodi istraga o okolnostima napada.

Snage bezbjednosti opkolile su mjesto i pojačale kontrole na putevima koje vode do njega, naveli su mještani.

Ministar spoljnih poslova Bahreina, šeik Kaled Ben Ahmed Al-Kalifa ocijenio je da su pripadnici libanskog šiitskog Hezbolaha umiješani u taj napad, a nazvao ih je terorističkom grupom.

Od parlamenarnih izbora u novembru u Bahreinu koje je bojkotovala opozicija predvođena uticajnim šiitskim pokretom al-Vefak, ovo je prvi napad na snage bezbjednosti u kojem ima žrtava.

Al-Vefak se odmah distancirao od napada u Damistanu i naveo u saopštenju da kategorički odbacuje svaku nasilnu akciju.

Vefak i druge opozicione grupe su u saopštenju naglasile da je njihova pobuna mirne prirode i ponovile da odbacuju nasilje pod bilo kojim izgovorom.

U Bahreinu vlada totalna politička blokada, opozicija traži uspostavljanje istinski ustavne monarhije, dok vlasti odbijaju da daju suštinske ustupke. Opoziciju vodi šitska većina u toj maloj kraljevini na čijem čelu je sunitska dinastija.

Bahrein je jedna od partnerskih arapskih zemalja u međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD protiv ekstremističke Islamske države.

Među drugim arapskim partnerima su Saudijska Arabija i Jordan, dok Katar daje logističku podršku.

Bonus video: