SAD: Zabrana federalnim bezbjednosnim službama da uzimaju vjeru ili porijeklo kao osnovu za djelovanje

ova uptustva se nadovezuju na zabranu uzimanja rase kao činioca u profilima osumnjičenih koja je uvedena 2003
2 komentar(a)
SAD, policija, Foto: Reuters
SAD, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2014. 20:51h

Američka vlada izdala je danas nova uputstva kojim se zabranjuje federalnim bezbjednosnim službama da uzimaju činioce poput vjere ili nacionalnog porijekla kao osnovu za djelovanje.

Ministarstvo pravde SAD je izrazilo nadu da će nove mjere biti model za djelovanje i u lokalnim službama, posebno pošto su skorašnji protesti doveli u pitanje ulogu rase u djelovanju policije nakon što protiv dva bijela policajca nijesu podignute optužnice za ubistva nenaoružanih crnaca.

Organizacije za ljudska prava pozdravile su nove mjere, ali i izrazile žaljenje što ta uputstva prave izuzetak u slučaju pregleda na aerodromima i graničnim prelazima, kao i zato što nijesu obavezujuća za policijske službe na lokalnom nivou i na nivou saveznih država.

Nova uptustva se nadovezuju na zabranu uzimanja rase kao činioca u profilima osumnjičenih koja je uvedena 2003.

Borci za ljudska prava su navodili da su ta pravila ostavljala mnoge praznine koje su omogućile izuzetke kad je riječ o nacionalnoj bezbjednosti ili graničnom ispitivanju.

Takođe je kritikovano zato što nije zabranjeno uzimanje u obzir drugih činilaca pored rase ili etniciteta.

Iako nova uputstva, koja su sastavljana pet godina, nijesu izdata kao odgovor na nedavne slučajeve smrti nenaoružanih crnaca poslije djelovanja policajaca, one su objavljena upravo u trenutku dok traje bura u SAD oko standarda upotrebe policijske sile, pravde, rase i postupanja prema maloljetnicima.

Ministar pravde Erik Holder rekao je da je u svijetlu nedavnih incidenata na lokalnom nivou imperativ da se uradi sve što je moguće kako bio se obezbijedila zdrava policijska praksa.

Širom SAD su izbili protesti pošto velika porota u Fergusonu nije podigla optužbu protiv policajca koji je ubio nenaroužnog 18-godišnjeg crnca, kao i par dana kasnije kada porota u Njujorku nije podigla optužnicu protiv policajca koji je tokom privođenja borilačkim zahvatom ugušio 43-godišnjeg prodavca nelegalnih cigareta na ulici.

Nova uptustva Ministarstva pravde pokrivaju federalne službe poput Federalnog istražnog biroa (FBI).

Pravila izričito navode kada agenti mogu uzeti u obzir rasne, etničke i druge činioce u rješavanju nekog zločina ili bezbjednosne prijetnje.

Bonus video: