NATO zatvorio ratnu komandu u Avganistanu

0 komentar(a)
Avganistan, Foto: Rojter
Avganistan, Foto: Rojter
Ažurirano: 08.12.2014. 19:25h

SAD i NATO su danas zatvorili svoju ratnu komandu u Avganistanu, više od 13 godina poslije invazije na tu zemlju.

Ulazak američkih trupa je uslijedio nakon terorističkih napada 11. septembra na SAD iza kojih je stajala Al Kaida.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD, u međuvremenu je potrošila milijarde dolara u borbi protiv Al Kaide i njenog nekadašnjeg vođe Osame bin Ladena, ali i na izgradnju Avganistana koji je bio skoro potpuno uništen neprestanim 30-godišnjim ratovanjem. Međunarodne bezbjednosne snage združene komande NATO, zadužene za borbene operacije u Avganistanu, spustile su danas zastavu i formalno okončale svoju misiju, dok su talibani najavili da će nastaviti sa borbama "sve dok i posljednji strani borac ne napusti Avganistan". Agencija AP ocjenjuje da uprkos okončanju borbene misije NATO, ne izgleda da će uskoro borbe biti i stvarno okončane. "Ne mislim da će rat usporiti ili stati tokom zime, jer napadi u gradovima ne zavise od vremena. Vjerujem da će se broj napada u gradovima povećati - oni privlače medijsku pažnju", ocijenio je avganistanski analitičar Vahid Muždah. Od 1. januara naredne godine, NATO će zadržati 13.000 vojnika u Avganistanu. Godine 2011. kada je bila najbrojnija u toj zemlji, alijansa je imala 140.000 vojnika.

Američki general Džon Kembel, komandant NATO i američkih snaga, rekao je da će strani vojnici sada biti usredređeni na obuku i podršku lokalnim avganistanskim snagama, koje čine okosnicu borbi protiv talibanskih pobunjenika od sredine 2013. "Avganistanske bezbjednosne snage su sposobne. One moraju da naprave neke izmjene u svom vođstvu, što i rade, i treba da imaju odgovorne ljude", rekao je Kembel za agenciju AP. Međutim, u trenutku svog povlačenja, strane trupe se suočavaju sa rekordnim brojem žrtava u svojim redovima, odnosno povećanjem broja poginulih vojnika NATO od 6,5 odsto u ovoj godini, u kojoj je u borbi stradalo 4.634 vojnika, naspram 4.350 u 2013. Poređenja radi, oko 3.500 stranih vojnika, uključujući najmanje 2.210 američkih, ubijeno je od početka rata u Avganistanu 2001. do 2013. Američki predsjednik Barak Obama nedavno je odobrio da američke snage sprovode operacije protiv talibana i ekstremista Al Kaide, povećavši tako planiranu američku misiju koja će ostati u Avganistanu. Njima će takođe biti dozvoljeno da obezbeđuju borbenu i vazduhoplovnu podršku avganistanskim snagama ukoliko to bude neophodno, a predsjednik Avganistana Ašraf Gani takođe razmatra nastavljanje kontroverznih noćnih napada u kojima bi mogli da učestvuju Amerikanci. U prva tri mjeseca 2015. u Avganistanu će ostati 10.800 američkih vojnika, 1.000 više nego što je prvobitno planirano, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

Plan je da do kraja sljedeće godine u Avganistanu ostane svega 5.500 američkih vojnika, a da se potpuno povuku iz te zemlje do kraja 2016. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je za AP da će ta grupa, međutim, nastaviti borbe. "Amerikanci žele da prošire svoju misiju u Avganistanu, s motivom da rat potraje što duže može. I sve dok tako bude bilo, talibani će nastaviti borbu protiv stranih i avganistanskih vladinih snaga", rekao je Mudžahid.

Bonus video: