Kada je američki život u opasnosti, moramo rizikovati bez obzira na sve

Hejgel je branio spasilačku misiju, istakavši da su takve akcije riskante i da nema potrebe da se one preispituju pošto je proces, kako je istakao, "toliko temeljan da temeljniji ne može da bude"
0 komentar(a)
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2014. 10:59h

Američka vlada neće preispitati svoje operacije oslobađanja talaca iz SAD koje drže ekstremisti iako je nedavno došlo do neuspjeha, rekao je danas odlazeći ministar odbrane Čak Hejgel tokom putovanja u Avganistan.

Američkog novinara Luka Somersa i južnoafričkog učitelja Pjera Korkija ubili su ekstremisti Al Kaide u Jemenu u subotu tokom američke operacije oslobađanja.

Hejgel je branio spasilačku misiju, istakavši da su takve akcije riskante i da nema potrebe da se one preispituju pošto je proces, kako je istakao, "toliko temeljan da temeljniji ne može da bude", prenio je BBC.

"Da li je nesavršen? Da. Da li postoji rizik? Da. Ali mi smo krenuli zbog činjenice da imamo Amerikanca kojeg drže ekstremisti i da je američki život u opasnosti", rekao je Hejgel.

Porodica i prijatelji ubijenih kritikovali su tu operaciju oslobađanja.

SAD su saopštile da je operacija u južnom Jemenu sprovedena jer su obavještajni podaci ukazivali da je život Somersa ugrožen.

Operacija je otpočela tri dana posle objavljivanja snimka Somersa, rođenog u Velikoj Britaniji, koji je rekao da će biti ubijen u naredna 72 sata ako zahtjevi ne budu ispunjeni. Tom prilikom nije javno rečeno o kojim se zahtjevima ekstremista radi.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da su ubistva "varvarski čin", dodavši da je odobrio operaciju zbog informacija da je "Lukov život u neposrednoj opasnosti". Humanitarna organizacija za koju je Korki radio saopštila je da je Južnoafrikanac trebalo da bude oslobođen u nedelju, dan posle operacije spasavanja koja se završila tragično po taoce.

Američki pokušaj spasavanja talaca je "sve uništio", naveli su predstavnici humanitarne organizacije, a Južnoafrička vlada je saopštila da je "duboko ožalošćena" Korkijevim ubistvom.

Oko 40 američkih specijalaca je, kako se vjeruje, učestvovalo u operaciji oslobađanja talaca, koja je uslijedila posle napada bespilotnim letjelicama na područja u južnom Jemenu gdje su se Somers i Korki nalazili u rukama ekstremista.

Bonus video: