Šest Palestinaca optuženo za pljačkanje antikviteta

Izraelska Uprava za antikvitete ih optužuje da su tragali za Svicima iz Mrtvog mora, tekstovima koji su ostavljeni u pećinama u 1. i 2. vijeku
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2014. 19:53h

Šest Palestinaca danas je optuženo pred izraelskim sudom zbog nelegalnog kopanja u potrazi za anikvitetima u pustinjskom regionu u kojem su, prema vjerovanju arheologa, zakopani neotkriveni Svici iz Mrtvog mora.

Oni su uhapšeni posle operacije koja je trajala jednu godinu s ciljem da se zaustavi pljačkanje u Judejskoj pustinji, odakle, kako se vjeruje, potiču predmeti koji su se nedavno pojavili na lokalnom tržištu antikviteta, rekao je Uzi Rotstajn, inspektor za antikvitete.

Rotstajn je rekao da je slučajno primijetio ljude koj su navodno nelegalno kopali u potrazi za antikvitetima u jednoj pećini.

On je rekao da su se osumnjičeni spustili 70-metara kako bi došli do Pećine lobanja, pri čemu su uništili arheološki sloj star 5.000 godina. Tog popodneva, šest Palestinaca je privedeno kada su se popeli.

Sa sobom su imali oruđe za otkopavanje, metal-detektore i 2.000 godina stari češalj.

Izraelska Uprava za antikvitete ih optužuje da su tragali za Svicima iz Mrtvog mora, tekstovima koji su ostavljeni u pećinama u 1. i 2. vijeku.

Prvi Svici iz Mrtvog mora, najstariji biblijski spisi, pronađeni su 1947. godine, što predstavlja jedan od najvećih arheoloških pronalazaka 20. vijeka.

Bonus video: