Šest zatvorenika iz Gvantanama otišlo u Urugvaj

Urugvajski predsjednik Hose Muhika rekao je da će im biti pružena pomoć da se smjeste u toj zemlji gdje živi oko 300 muslimana
63 pregleda 1 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Reuters
Gvantanamo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2014. 17:57h

Šest zatrvorenika iz Gvantanama, koji su 12 godina proveli u tom američkom u zatvoru na Kubi, poslato je u Urguvaj gdje će dobiti izbjeglički status, saopštila je danas američka vlada.

Odluka o slanju četiri Sirijca, jednog Tunižanina i jednog Palestinca mjesecima je odlagana zbog strahovanja Pentagona u vezi sa bezbjednošću i političkih razloga u Urugvaju.

Ta šestorica, koji su držani u Gvantanamu kao ekstremisti povezani s Al Kaidom mada nikada nisu optuženi, pušteni su u okviru intenziviranih napora američkog predsjednika Baraka Obame da zatvori zatvor u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Njima je odobren izlazak iz zatvora još 2009, ali nisu mogli biti poslati u matični zemlje, dok su SAD s druge stane imale problema da nađu zemlju koja bi ih primila.

Urugvajski predsjednik Hose Muhika rekao je da će im biti pružena pomoć da se smjeste u toj zemlji gdje živi oko 300 muslimana.

"Veoma smo zahvalni Urugvaju na ovom važnom humanitarnom činu i predsjedniku Muhiki na njegovom snažnom liderstvu u obezbjeđivanju doma pojedincima koji se ne mogu vratiti u svoje zemlje", rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Urugvajski zvaničnici danas nisu htjeli da komentarišu dolazak bivših zatvornika iz Gvantanama, a predstavnica vojne bolnice u Montevideu rekla je da su oni na ispitivanju i odbila da iznese druge detalje.

Bonus video: