Saudijska Arabija: Uhapšeno 135 ljudi "koje je terorizam ujedinio"

Od osumnjičenih, 40 njih je "otišlo u zone konflikta, pridružilo se ekstremističkim grupama i prošlo obuku rukovanja oružjem...prije povratka u kraljevstvo gdje su planirali da destabilizuju zemlju", rekao je portparol
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2014. 16:07h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da je policija uhapsila 135 ljudi, među kojima 26 stranaca, zbog veza sa terorističkim grupama.

Među uhapšenim strancima, nalazi se 16 sirijskih i tri jemenska državljana, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije general Mansur al-Turki, a prenijela zvanična agencija SPA.

Osumnjičeni pripadaju "grupama koje je terorizam ujedinio", a uhapšeni su nakon "ponovljenih pokušaja da se ugrozi bezbjednost i stabilnost" Saudijske Arabije, rekao je Turki, ne precizirajući gdje je hapšenje sprovedeno.

Od osumnjičenih, 40 njih je "otišlo u zone konflikta, pridružilo se ekstremističkim grupama i prošlo obuku rukovanja oružjem...prije povratka u kraljevstvo gdje su planirali da destabilizuju zemlju", rekao je portparol.

On je dodao da je 54 osumnjičenih umiješano u "finansiranje, regrutovanje, propagandu i proizvodnju eksploziva...kao pomoć ekstremističkim grupama".

Još 17 osumnjičenih povezano je sa nemirima i oružanim napadima u Avamiji, zajednici u Istočnoj provinciji, gdje žive manjinski šiiti.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein učestvuju u napadima koalicionih snaga predvođenih SAD na položaje ekstremističke grupe Islamska država u Siriji.

U novembru, saudijski zvaničnici su okrivili osumnjičene povezane sa Islamsdko državom, za ubistvo sedam šiita, među kojima je bilo djece, u Istočnoj provinciji.

Bonus video: