LIBANSKA VOJSKA SAOPŠTILA

Agent Mosada uhapšen u Libanu: Osumnjičen da je pokušao da ubije zvaničnika Hamasa

Muhamed Hamdan, bezbjednosni zvaničnik libanskog ogranka palestinske islamske ekstremističke organizacije Hamas, je u januaru 2018. godine ranjen u nogu u eksploziji automobila bombe u lučkom gradu Sidonu
941 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Libanska vojska je danas saopštila da je uhapsila osumnjičenog agenta izraelske obavještajne službe Mosad zbog neuspjelog pokušaja ubistva zvaničnika Hamasa na jugu te zemlje.

Muhamed Hamdan, bezbjednosni zvaničnik libanskog ogranka palestinske islamske ekstremističke organizacije Hamas, je u januaru 2018. godine ranjen u nogu u eksploziji automobila bombe u lučkom gradu Sidonu.

Liban i Hamas su optužili Izrael za napad i nakon eksplozije koja se dogodila u 14. januara vlasti u Bejrutu su rekle da su uhapsile osumnjičenog za umiješanost u incident.

U saopštenju je tada navedeno da je on “ jedan od glavnih počinilaca zločina koji je priznao da je dobio zadatak od izraelskih obavještajaca”.

Danas je libanska vojska saopštila da je drugi osumnjičeni koji je bio zadužen za praćenje prije prošlogodišnje eksplozije, kako je navedeno, takođe uhapšen.

Drugi osumnjičeni je “ priznao da je bio agent Mosada od 2014.”, piše u saopštenju u kojem nije otkrivena njegova nacionalnost.

Hamas je tri puta ratovao protiv Izraela u posljednjoj deceniji. Ta organizacija vlada pojasom Gaze ali ima ogranke u Libanu i drugim zemljama regiona.

U Libanu takođe žive desetine hiljada palestinskih izbjeglica. Mnogi su smješteni u 12 logora širom zemlje, a najveći je Ain al Hilveh kraj Sidona.

Preporučujemo za Vas