Hejgel u oproštajnoj posjeti Avganistanu

Američki rat u Avganistanu trajao je mnogo duže nego što je iko mogao da predvidi krajem 2001, ocjenjuje agencija AP, i dodaje da njegov konačni rezultat, posle više od 2.200 poginulih američkih vojnika, ostaje upitan, čak i uprkos tome što će borbena misija SAD u toj zemlji zvanično biti okončana 31. decembra
67 pregleda 0 komentar(a)
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2014. 10:59h

Odlazeći američki sekretar odbrane Čak Hejgel rekao je da vjeruje da će Avganistanci uspješno uspjeti da smanje talibanske napade na glavni grad Kabul i stabilizuju zemlju.

Hejgel je stigao u prethodno nenajavljenu posjetu Avganistanu, samo dan nakon što je predsjednik SAD Barak Obama objavio da će imenovati jednog od bivših Hejgelovih zamjenika, Eštona Kartera, kao njegovog naslednika. Hejgel je 24. novembra podnio ostavku.

U intervjuu novinarima koji su putovali s njim vojnom letjelicom u Avganistan, Hejgel je bio veoma optimističan po pitanju Avganistana.

Talibani, koji su Avganistanom vladali od 1996, otjerani su s vlasti krajem 2001, samo nekoliko nedelja od početka američke invazije, izazvane terorističkim napadima 11. septembra.

Oni su, međutim, ponovo počeli da jačaju od kako je američka vojska svoj fokus premjestila u Irak 2003, a do 2008. SAD su priznale da je rat u Avganistanu zapao u ćorsokak.

Hejgel je, tokom svog četvrtog i poslednjeg puta u Avganistan u svojstvu sekretara odbrane, rekao da ne bi trebalo da bude iznenađujuće to što talibani i dalje imaju moć da izvode velike napade u glavnom gradu.

"Talibani će nastaviti da tu i tamo napadaju, i može se predvidjeti da će učiniti sve što je u njihovoj moći da ometaju novu avganistansku vladu predsjednika Ašrafa Ganija", rekao je Hejgel.

On je, međutim, ocijenio da ne vjeruje da će talibani uspjeti u tome.

"Imam povjerenje u avganistanske bezbjednosne snage da će nastaviti da pobjeđuju ove izazove", rekao je on.

Hejgel je naveo da namjerava da tokom posjete sa avganistanskim zvaničnicima razgovara o bezbednosti u Kabulu i načinima da se ona unaprijedi. Naveo je da je glavni razlog njegove posjete da potvrdi podršku SAD novoj avganistanskoj vladi i zahvali američkim vojnicima.

Američki rat u Avganistanu trajao je mnogo duže nego što je iko mogao da predvidi krajem 2001, ocjenjuje agencija AP, i dodaje da njegov konačni rezultat, posle više od 2.200 poginulih američkih vojnika, ostaje upitan, čak i uprkos tome što će borbena misija SAD u toj zemlji zvanično biti okončana 31. decembra.

Hejgel je istakao da je borba da se spriječi da Avganistan opet postane utočište za borce Al Kaide bila teška, ali da je vrijeđela.

Ocijenio je da je ljudima Avganistana danas mnogo bolje nego prije 13 godina, jer sada imaju mogućnost da odlučuju o svojoj sudbini, svom putu i svojim uslovima.

Na vrhuncu borbi u Avganistanu 2010-2011, u toj zemlji je bilo 100.000 američkih vojnika, uz koje su se borili i vojnici iz Britanije, Kanade, Australije, Italije, Danske, Turske i Poljske.

Oko 9.800 američkih vojnika ostaće u Avganistanu i posle kraja ove godine, u sklopu misije NATO, da obučavaju i pomažu avganistanskim bezbjednosnim snagama u borbi protiv terorizma. SAD planiraju da do kraja sledeće godine smanje broj vojnika u toj zemlji na 5.500.

Bonus video: