VAŠINGTON ĆE TRAŽITI IZRUĆENJE

Kina optužuje SAD u slučaju direktorke Huaveja: Maltretiraju nas

Ćerka osnivača kineskog giganta uhapšena je 1. decembra na aerodromu u Vankuveru na zahtjev Vašingtona
1167 pregleda 0 komentar(a)
Meng Vanžu, Foto: Reuters
Meng Vanžu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2019. 09:21h

Kina je danas optužila SAD da je maltretiraju poslije potvrde američkih vlasti da neće odustati od traženja izručenja finansijske direktorke kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja, koja je na uslovnoj slobodi u Kanadi.

Vašington će do 30. januara zvanično zatražiti izručenje finansijske direktorke i ćerke osnivača Huaveja Meng Vandžu koja se trenutno nalazi u Vankuveru.

Njeno hapšenje prošlog mjeseca u Kanadi na zahtjev američkih vlasti izazvalo je diplomatsku krizu.

"Prije svega se radi o ponašanju čiji cilj je da se maltretira Kina u tehnološkom sektoru. Cio svijet može vrlo jasno da vidi koj je pravi cilj (SAD-a)", rekla je danas Hua Čunjing, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je rekla da Vašington čini sve u svojoj moći da uguši kineske firme u sektoru visoke tehnologije i spriječi legitimno pravo Kine da se razvija.

Ćerka osnivača kineskog giganta Huaveja uhapšena je 1. decembra na aerodromu u Vankuveru na zahtjev Vašingtona koji sumnja da je učestvovala u prevari da se zaobiđu američke sankcije protiv Irana. U međuvremenu ona je puštena iz pritvora, uslovno, uz kauciju.

"Nastavićemo da tražimo izručenje Meng Vandžu i poštovaćemo rokove određene sporazumom o izručenju između SAD i Kanade", rekao je juče portparol američkog Ministarstva pravde Mark Rajmondi.

Prema tom sporazumu, SAD imaju 60 dana poslije hapšenja sprovedenog na njihov zahtjev da uruče zvaničan zahtjev za ekstradiciju. Kad se zahtjev uruči kanadsko Ministarstvo pravde ima 30 dana da pokrene proceduru izručenja. Zbog raznih mogućih žalbi to bi moglo da traje mjesecima, pa i godinama.

Kina optužuje Kanadu da slijepo odgovara zahtjevu SAD koji ona smatra da je politički motivisan. Kina je više puta zatražila od Kanade da oslobodi direktorku Huaveja i ispravi svoju ozbiljnu grešku.

To hapšenje je pokrenulo diplomatsku krizu izmedju Otave i Pekinga. Kina je od tada uhapsila dvojicu Kanadjana, i kineski sud je osudio na smrt trećeg Kanadjana. Kineske vlasti insistiraju da te mere nisu vezane za slučaj Huaveja.