Venecuela: Vodeća opozicionarka optužena za zavjeru

Tužilaštvo je saopštilo da je protiv istaknute opozicionarke podignuta optužnica za "zavjeru" zbog navodne povezanosti sa planom da se ubije predsjednik
1 komentar(a)
Marija Korina Mačado, Foto: Reuters
Marija Korina Mačado, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2014. 10:10h

Protiv vodeće opozicionarke u Venecueli Marije Korine Mačado pokrenuta je istraga zbog navodne umiješanosti u zaveri da se ubije šef države Nikolas Maduro.

"Danas su me optužili za zavjeru. Sve optužbe i navodni dokazi su lažni i odbacujem ih", rekla je Mačado novinarima pošto je izašla iz kancelarije javnog tužioca gdje je bila na ispitivanju.

Ona je rekla da optužbe imaju za cilj da odvuku pažnju građana Venecuele sa sve teže ekonomske situacije u zemlji. Mačado (47) je bila vođa uličnih protesta protiv predjsednika Madura u januaru. Ona je u martu, poslije antivladinih protesta, izbačena iz Nacionalne skupštine, podsjeća BBC. Prema zakonima Venecuele za optužbe za koje se tereti, Mačado je suočena sa kaznom zatvora do 16 godina ukoliko bude proglašena krivom. Tužilaštvo je saopštilo da je protiv istaknute opozicionarke podignuta optužnica za "zavjeru" zbog navodne povezanosti sa planom da se ubije predsjednik. Opozicionarka, međutim, tvrdi da je riječ o imejlovima sa njenog starog naloga, ističući da su mejlovi izmišljeni. Mačado tvrdi da je riječ o odmazdi zbog zahtjeva opozicije da se izvedu promjene na čelu državnog Izbornog savjeta. Lideri vladajuće partije su u maju objelodanili mejlove u kojima se tvrdi da je Mačado učestvovala u zavjeri u kojoj je, između ostalih, navodno bio i američki ambasador u Kolumbiji Kevin Vitaker. Grupe za ljudska prava i opozicija tvrde da vlast koristi pravosudni sistem za progon političkih neistomišljenika. "Duboko smo zabrinuti zbog onog što izgleda kao pokušaj venecuelanske vlade da zastraši političke oponente putem zloupotreba pravnih procedura", izjavila je portparolka Stej departmenta Mari Harf.

Bonus video: