NATO: Potrebna stalna komunikacija sa Rusijom

"Vojne vlasti NATO treba da nastave da drže kanale vojne komunikacije otvorenim i koriste ih kada je neophodno, kako bi se izbjegli bilo kakvi mogući nesporazumi u vezi vojnih aktivnosti", dodao je on
1 komentar(a)
NATO, Foto: Beta-AP
NATO, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.12.2014. 20:28h

NATO je saopštio da će zadržati vojne kanale komunikacije sa Rusijom otvorenim, kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi vezani za vojnu aktivnost.

Članice NATO su se "složile da u ovom periodu napetosti postoji potreba za stalnom komunikcijom između NATO i ruske vojske kako bi se izbjegli bilo kakvi incidenti", saopštio je portparol za medije NATO, a prenio AFP.

"Vojne vlasti NATO treba da nastave da drže kanale vojne komunikacije otvorenim i koriste ih kada je neophodno, kako bi se izbjegli bilo kakvi mogući nesporazumi u vezi vojnih aktivnosti", dodao je on.

Kao odgovor na rusku aneksiju Krima u martu, NATO je suspendovao svaki vid saradnje sa Moskvom u okviru Savjeta NATO-Rusija, uspostavljenog 2002. godine.

Neke članice NATO poput Njemačke, sa bliskim ekonomskim i političkim vezama sa Rusijom, strahuju da bi kriza mogla da preraste u dugoročnu pat poziciju nalik na najgore dane Hladnog rata.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je ranije da su ministri spoljnih poslova NATO zatražili od generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga "da ispita načine za obnovu kontakata na nivou vojnih stručnjaka".

"Time bi garantovali da imamo mininum uzajamne razmjene sa Rusijom u ovim kritičnim vremenima", dodao je Štajnmajer.

Bonus video: