Keri: Borba protiv ISIL-a možda potraje godinama

"Prepoznajemo težak posao koji treba uraditi. Učestvovaćemo u ovoj kampanji koliko god bude potrebno da pobijedimo", kazao je Keri u sjedištu NATO-a, na najvećem do sada ministarskom sastanku o borbi protiv Islamske države
2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2014. 13:15h

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da će za potpuni uspjeh svjetske borbe protiv Islamske države vjerovatno biti potrebne godine, ali da su zemlje spremne da u njoj učestvuju koliko god je potrebno.

Diplomate iz više od 60 država i međunarodnih organizacija okupile su se danas u Briselu kako bi razmotrili strategiju protiv te ekstremističke organizacije, koja je postala jedna od najvećih terorističkih pretnji.

Vojsci Islamske države, koja je zauzela veliki dio sjevernog Iraka i Sirije, pridružilo se hiljade stranih boraca iz cijelog svijeta, uključujući Evropu.

Organizacija se finansira uglavnom nelegalnim donacijama i prodajom nafte na crnom tržištu.

"Prepoznajemo težak posao koji treba uraditi. Učestvovaćemo u ovoj kampanji koliko god bude potrebno da pobijedimo", kazao je Keri u sjedištu NATO-a, na najvećem do sada ministarskom sastanku o borbi protiv Islamske države.

Keri je odvojeno razgovarao i s iračkim premijerom Haiderom Al-Abadijem, koji je tražio veću podršku, istakavši da je Irak jedina zemlja na Bliskom istoku koja se protiv Islamske države bori na terenu.

Od početka avgusta, gotovo dva mjeseca od kada su pobunjenici zauzeli drugi po veličini grad u Iraku Mosul, SAD i saveznici su izveli više od 1.000 vazdušnih napada protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je potrebno izgraditi snažno partnerstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

"Izazov s kojim se suočavamo nije samo izazov za Bliski istok nego za cijeli svijet", rekla je Mogerini.

Bonus video: