Svjetske firme meta Iranaca

„Vjerujemo da ako se ova operacije nesmetano nastave, samo je pitanje vremena kada će taj tim pogoditi fizičku bezbjednost svijeta“, navodi se u izvještaju na 87 strana
0 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 08:15h

Iranski hakeri su se u posljednje dvije godine infiltrirali u neke od glavnih svjetskih energetskih, saobraćajnih i infrastrukturnih kompanija u kampanji koja bi im mogla omogućiti da izazovu i fizičku štetu, prema američkoj kompaniji za sajber bezbjednost, Sajlance (Cylance).

Vazduhoplovne firme, aerodromi, univerziteti, energetske firme, bolnice i telekomunikacioni operatori u SAD, Izraelu, Kini, Saudijskoj Arabiji, Indiji, Njemačkoj, Francuskoj i Engleskoj su meta kampanje, saopštila je ta firma, ne navodeći kompanije pojedinačno, prenio je Rojters.

Osoba upućena u istraživanje saopštila je da su među metama američka energetska firma Kelpajn korp (Calpine Corp), državne naftne kompanije Saudi Aramko i Petroleos Meksicanos (Pemex), kao i avioprevoznici Katar erlajns i Korean er.

„Vjerujemo da ako se ova operacije nesmetano nastave, samo je pitanje vremena kada će taj tim pogoditi fizičku bezbjednost svijeta“, navodi se u izvještaju na 87 strana.

Sajlans, sa sjedištem u Kaliforniji, navodi da su njeni istražioci otkrili upade koji pogađaju više od 50 entiteta i da imaju dokaze da ih je počinila ista grupa iz Teherana koja stoji iza sajber napada na mrežu Američke mornarice 2013.

Jedan diplomatski predstavnik Irana je odbacio tvrdnje Sajlansa. „To su neosnovani navodi izmišljeni da bi se ukaljao imidž iranske vlade, posebno da bi se blokirali aktuelni nuklearni pregovori,“ rekao je Hamid Babej, portparol iranske misije u Ujedinjenim nacijama.

Bonus video: