Bono: Amoralni kapitalizam treba ukrotiti

Bono je član organizacije DATA koja se bavi otpisivanjem dugova, ali i sidom u Africi, a često se izjašnjava o međunarodnim pitanjima
513 pregleda 0 komentar(a)
Bono Voks, Foto: Beta/AP
Bono Voks, Foto: Beta/AP

Frontmen irske grupe U2 Bono Voks, istaknuti aktivista za razvojna pitanja, rekao je u Davosu da kapitalizam nije nemoralan već da je "amoralan".

U obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u tom švajcarskom zimovalištu, Bono je rekao da je kapitalizam izvukao više ljudi iz siromaštva nego bilo koji drugi "izum" ali je dodao da je kapitalizam "divlja zvijer koja ako se ne pripitomi može usput da proguta mnogo ljudi".

Oni koji nisu profitirali od kapitalizma "guraju politiku u našim zemljama ka populizmu", rekao je Bono na sesiji u okviru ovog godišnjeg skupa, na kome je učestvovala i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

On je takođe rekao da je promijenio mišljenje prema MMF-u, instituciji koju je nazivao "velikim Sotonom" zbog njenog ucjenjivačkog stava prema manjim privredama.

Bono je ovog puta hvalio generalnu direktorku MMF-a Lagard i rekao da se ta organizacija promijenila.

Zajednica koja se bavi razvojem cijeni tvrd stav Kristin Lagard, rekao je Bono, mada je dodao da će i dalje imati kritičan stav prema njenom radu.

Bono je član organizacije DATA koja se bavi otpisivanjem dugova, ali i sidom u Africi, a često se izjašnjava o međunarodnim pitanjima.

Bonus video: