FBI upozorava na maliciozne hakerske napade

U povjerljivom upozorenju FBI, izdatom kasno sinoć, nalaze se tehnički detalji o "malicioznom softveru" koji je korišćen u napadu
0 komentar(a)
FBI, Foto: Rojters
FBI, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.12.2014. 16:07h

Američki FBI upozorio je kompanije da hakeri koriste "maliciozne softvere" za destruktivne sajber napade u SAD poput onog koji je doživjela kompanija "Soni pikčers entertejnment".

Sajber stručnjaci upozoravaju da je ono što je iskusio "Soni" prvi veliki destruktivni sajber napad protiv neke kompanije na američkoj teritoriji.

Takvi napadi su do sada registrovani jedino u Aziji i na Bliskom istoku, ali nijedan do sada nije bio izveden u SAD, podsjeća Rojters.

U izvještaju FBI nije navedeno koliko kompanija je bilo meta napada, a, kako podsjeća Rojters, američka agencija inače ne objavljuje u svojim dokumentima imena "žrtava".

U povjerljivom upozorenju FBI, izdatom kasno sinoć, nalaze se tehnički detalji o "malicioznom softveru" koji je korišćen u napadu, kao i savjeti kako da se korporacije odbrane.

Dokument je elektronskom poštom proslijeđen pojedinim američkim kompanijama koje su "zamoljene da ne prosljeđuju dalje informaciju".

Reakcija američke agencija uslijedila je poslije prošlonedeljnog sajber napada "bez presedana" zbog koga slanje elektronske pošte u "Soniju" nije funkcionisalo sedam dana, a onesposobljeni su i drugi sistemi u trenutku.

Napad je izveden u izuzetnom nezgodu trenutku za kompaniju koja se priprema da "pusti" nekoliko dugo očekivanih filmova tokom ključne filmske sezone u vrijeme praznika.

Američki mediji navode da "Soni" ispituje mogućnost da li iza napada stoje hakeri iz Sjeverne Koreje, koji hoće da kazne filmsku korporaciju za njenu podršku komediji "Intervju" u kojoj je CIA regrutovala dvojicu novinara da ubije sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una.

"Vjerujem da koordinisani sajber napad protiv korporacije u SAD predstavlja ključni momenat", rekao je stručnjak za bezbjednost podataka na internetu Tom Kelerman.

Bonus video: