Lagard: Pad cijena nafte dobar za svjetsku ekonomiju

"Vjerovatno će to doprinijeti rastu najrazvijenijih ekonomija s dodatnih 0,8 odsto, s obzirom na to da svi oni uvoze naftu, među kojima su i Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan, Evropa i Kina", kazala je Lagard
0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2014. 14:12h

Oštar pad cijena nafte od juna dobra je vijest za svjetsku ekonomiju, iako može škoditi nekim izvoznicima, ocijenila je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard.

"Biće pobjednika i gubitnika, ali kad se podvuče crta, dobra je to vijest za globalnu privredu", kazala je Lagard na konferenciji izvršnih direktora kompanija u Vašingtonu.

Cijene nafte pale su od kraja juna oko 30 odsto, s obzirom na to da su isporuke povećane dok globalna potražnja za naftom raste daleko sporije.

Iako nekim izvoznicima izaziva gubitke, pad cijena nafte značajno će doprinijeti globalnom ekonomskom rastu, jer će potrošači i kompanije plaćati manje za energiju, prenosi Hina.

"Vjerovatno će to doprinijeti rastu najrazvijenijih ekonomija s dodatnih 0,8 odsto, s obzirom na to da svi oni uvoze naftu, među kojima su i Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan, Evropa i Kina", kazala je Lagard.

Izvoznici sirove nafte trpe gubitke, ali za neke od njih, kako je dodala, u pitanju je računica, misleći na proizvođače u području Persijskog zaliva, poput Saudijske Arabije, koji ne smanjuju proizvodnju iako bi time podigli cijene nafte.

MMF je u oktobru snizio prognoze rasta za globalnu ekonomiju na 3,3 odsto u ovoj godini i 3,8 odsto u narednoj, izdvajajući među razlozima stagnaciju u Evropi i Japanu i usporavanje ekonomija u nastajanju.

Bonus video: