Egipat: Tužilaštvo se žalilo na presudu da je Mubarak nevin

Sedam komandanata egipatskih snaga bezbjednosti, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlija, takođe su oslobođeni optužbi za smrt demonstranata, prenijele su agencije
0 komentar(a)
Hosni Mubarak, Foto: Reuters
Hosni Mubarak, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2014. 12:14h

Egipatsko državno tužilaštvo je danas uložilo žalbu na odluku suda da odbaci optužbu za ubistvo protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zbog pogibije demonstranata za vrijeme protesta 2011. godine kojima je zbačen s vlasti.

"Revizija razloga za takvu presudu je ukazala na prisustvo zakonskih propusta koji su uticali na donošenje presude", navodi se u saopštenju tužilaštva, a prenio je Rojters.

Bilo je očekivano da tužilaštvo uloži žalbu na presudu Mubaraku, pošto je to uobičajeni postupak u egipatskoj sudskoj praksi. Ukoliko bi suđenje Mubaraku bilo ponovljeno, to bi, u skladu sa egipatskim zakonom, bilo treće i posljednje.

Osim odbacivanja optužbe protiv Mubaraka za ubistvo demonstranata, egipatski sud ga je 29. novembra takođe oslobodio optužbi za korupciju prilikom izvoza gasa u Izrael, ali će on ostati iza rešetaka zato što služi trogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije u drugom, odvojenom slučaju.

Sedam komandanata egipatskih snaga bezbjednosti, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlija, takođe su oslobođeni optužbi za smrt demonstranata, prenijele su agencije.

Sudija Mahmud Kamel al-Rašidi je rekao da su komandanti "nevini".

Povici oduševljenja ispunili su sudnicu, pošto je sudija pročitao presudu, a Mubarakova dvojica sinova, takođe na optuženičkoj klupi, sagli su se da poljube čelo ocu, koji je tokom izricanja presude ležao na nosilima u ograđenom dijelu sudnice.

Mubarakovi sinovi Ala i Gamal, bili su optuženi za korupciju, ali je sudija al-Rašidi i te optužbe poništio.

Advokat bivšeg predsjednika Farid al-Dib izjavio je za AFP da je presuda "dobra odluka koja pokazuje integritet Mubarakove ere".

Ispred suda rođaci ubijenih na protestima izražavali su negodovanje presudom.

Mubarak je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za smrt demonstranata, ali je Apelacioni sud 2012. godine poništio ovu presudu iz tehničkih razloga.

Bonus video: