Stoltenberg: NATO mora da bude jak danas i jak sjutra

Prema riječima generalnog sekretara NATO, izazov sada je to što proruske snage i Rusija ne poštuju mirovni sporazum iz Minska
2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2014. 12:45h

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO sastali su se u Briselu da bi odredili novi kurs poslije godine obilježene sukobima od Ukrajine do Bliskog istoka.

Ove godine se završava i misija NATO u Avganistanu.

Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će američki državni sekretar Džon Keri i ministri iz 28 zemalja razgovarati o načinima funkcionisanja alijanse u "svijetu koji se mijenja", prenijela je agencija AFP.

"NATO mora da bude jak danas i jak sjutra da bi se izborio sa bilo kojim izazovima sa istoka ili juga", rekao je Stoltenberg, koji je 1. oktobra na čelu NATO zamijenio Andersa Foga Rasmusena.

Stoltenberg je rekao da očekuje da ishod sastanka bude postizanje sporazuma o povećanju snaga na istoku radi suprotstavljanja Rusiji u usponu, sporazuma o brzom reagovanju snaga NATO, dogovor o većoj podršci Ukrajini i potpisivanje sporazuma o misiji podrške u Avganistanu.

Prema riječima generalnog sekretara NATO, izazov sada je to što proruske snage i Rusija ne poštuju mirovni sporazum iz Minska.

Stoltenberg je 2014. godinu opisao kao "godinu agresije, kriza i konflikata".

Bonus video: