"TO BI BILO KRŠENJE PRINCIPA"

Stoltenberg: NATO ne garantuje Rusiji da neće primiti Ukrajinu

"Ukrajina se ranije opredijelila da vodi neutralnu politiku, ali ako tu odluku promijeni i izrazi želju da uđe u NATO, mi ćemo to poštovati", rekao je Stoltenberg
6 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 11:21h

NATO neće dati garancije Rusiji da Ukrajina neće biti primljena u članstvo Alijanse, poručio je generalni sekretar ove organizacije Jens Stoltenberg.

"Takve garancije bi predstavljale kršenje naših osnovnih principa", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu, osvrćući se na zahtjev Rusije da NATO pruži "stopostotne garancije" da Ukrajina neće pristupiti paktu.

Generalni sekretar je ukazao da politika “otvorenih vrata” ostaje na snazi, da svaka zemlja ima prava da sama bira s kim će sklapati vojna savezništva i da nijedna zemlja van NATO nema pravo veta na odluke o proširenju.

"Ukrajina se ranije opredijelila da vodi neutralnu politiku, ali ako tu odluku promijeni i izrazi želju da uđe u NATO, mi ćemo to poštovati", rekao je on i dodao da će Ukrajina prije toga morati da ispuni tehničke i političke uslove za prijem.

Stoltenberg je optužio Rusiju za narušavanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine kroz vojnu pomoć i obuku proruskih snaga u Donjecku i Lugansku, kao i za "zveckanje oružjem" u blizini granica NATO.

"Rusija je drastično pojačala vojne aktivnosti, pogotovo u vazduhu", rekao je Stoltenberg i naveo da je NATO ove godine više od 400 puta dizao avione da presretnu ruske vazduhoplove na ivicama vazdušnog prostora Alijanse, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Stoltenberg je pozdravio evropske i američke sankcije Rusiji i pozvao Moskvu da se pridržava protokola iz Minska i utiče na proruske snage da poštuju prekid vatre, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar je najavio da će NATO nastaviti da jača vojno prisustvo na istočnim granicama, što će biti tema sutrašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, gde će sem toga biti riječi o formiranju nove jedinice za brzo delovanje koja će biti “udarna pesnica” Alijanse.