POLUVJEKOVNA POBUNA

Nastavak pregovora Kolumbije s FARK

To je omogućeno oslobađanjem kolumbijskog generala koji je do prošlog vikenda bio talac pobunjenika
0 komentar(a)
Kolumbija, Foto: Reuters
Kolumbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 12:42h

Vlasti Kolumbije nastaviće danas i sjutra pregovore s najvećom gerilskom grupom, FARK, o okončanju poluvekovne oružane pobune.

To je omogućeno oslobađanjem kolumbijskog generala koji je do prošlog vikenda bio talac pobunjenika.

Predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos je prije dvije nedjelje obustavio pregovore jer su pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) zarobili generala Rubena Darija Alzatea i još dvojicu oficira, ali su oni oslobođeni u nedjelju uveče.

"Jasno je da će to oslobađanje doprinijeti obnavljanju pozitivne atmosfere za nastavak pregovora" koji se vode na neutralnom tenernu, u glavnom gradu Kube, Havani, rekao je kolumbijski predsjednik.

Gerilci traže prekid vatre što vlada u Bogoti odbija dok se ne potpiše sveobuhvatan mirovni sporazum.

Analitičari ocjenjuju da bi prihvatanje zahtjeva gerilaca za prekid vatre bilo političko samoubistvo predsjednika Santosa jer opozicija i vojska smatraju da bi primirje omogućilo borcima FARK-a da se pregrupišu posle deset godina teških poraza u borbama.

FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja vodi oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

FARK se, kako se pretpostavlja, finansira otmicama, ilegalnim kopanjem zlata i proizvodnjom i švercom droge.

Preporučujemo za Vas