Vaskes pobjednik predsjedničkih izbora u Urugvaju

Tabare Vaskes će na dužnost stupiti 1. marta, i zamijeniti Hosea Muhiku, miljenika svjetskih medija, zbog skromnog načina života i borbe protiv potrošačkog društva i socijalne nepravde
0 komentar(a)
Tabare Vaskes, Foto: Reuters
Tabare Vaskes, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 12:24h

Ljevičar Tabare Vaskes ubjedljivi je pobjednik predsjedničkih izbora u Urugvaju, pošto je osvojio 56,6 odsto glasova, saopštila je Izborna komisija.

U drugom krugu izbora, održanih u nedjelju, Vaskesov rival bio je kandidat desnog centra, 41-godišnji Luis Albert Lakalje Pou.

Pobjeda Tabarea Vaskesa obezbijedila je lijevoj koalciji Širi front treći uzastoponi mandat.

Vaskes koji je ove godine napunio 74 godine, već je bio predsjednik Urugvaja, od 2005. do 2010. godine, kao prvi ljevičar na čelu te države. On je tada prekinuo 170-godišnju dominaciju partije Kolorado i Nacionalne stranke.

Dok je bio na čelu države, zastupao je umjerenu ekonomsku politiku koja je Urugvaju pomogla da nadmaši susjede i poboljša život siromašnih.

Tabare Vaskes će na dužnost stupiti 1. marta, i zamijeniti Hosea Muhiku, miljenika svjetskih medija, zbog skromnog načina života i borbe protiv potrošačkog društva i socijalne nepravde. Jedan od najtežih zadataka novog predsjednika biće upravo rješavanje ekonomskih problema.

Za vrijeme Muhikinog mandata donijeti su zakoni o legalizaciji abortusa, o homoseksualnim brakovima i o legalizaciji marihuane. Takve odluke, međutim, Vaskes nije podržao i otvoreno se zalagao protiv njih.

Bonus video: