Žan izabrana za generalnu sekretarku Frankofonije

Na tu funkciju prvi put je imenovana ličnost van afričkog kontinenta, čime je izmijenjeno "nepisano" pravilo da za generalnog sekretara bude uvijek postavljen funkcioner iz neke afričke zemlje, a za administrativnog šefa ličnost iz zemalja sa sjevera
1 komentar(a)
Mikael Žan, Foto: Beta/AP
Mikael Žan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.11.2014. 19:21h

Kanađanka haićanskog porijekla Mikael Žan imenovana je na mjesto generalnog sekretara Međunarodne organizacije frankofonije (MOF) na zatvorenom sastanku lidera te grupe danas u Dakaru, saopštila je MOF.

Na tu funkciju prvi put je imenovana ličnost van afričkog kontinenta, čime je izmijenjeno "nepisano" pravilo da za generalnog sekretara bude uvijek postavljen funkcioner iz neke afričke zemlje, a za administrativnog šefa ličnost iz zemalja sa sjevera.

Žan (57), bivša generalna guvernerka Kanade, izabrana je konsenzusom, a ne glasanjem 53 zemlje članice s pravom glasa u MOF, rekao je jedan neimenovani izvor iz te organizacije.

Organizacija frankofonije objavila je to na svom tviter nalogu, dodavši da će Žan preuzeti funkciju u januaru 2015. godine.

"Hvala šefovima država i vlada na povjerenju koje su mi ukazali postavljajući me za generalnog sekretara Frankofonije", navela je ona u saopštenju.

Žan je zahvalila i dosadašnjem sekretaru, bivšem predsjedniku Senegala Abduu Diufu, koji će napustiti tu funkciju krajem decembra posle 12 godina na njenom čelu.

"Namjeravam da odgovorim na potrebe i očekivanja država i vlada zemalja članica organizacije dajući novi podsticaj Frankofoniji", dodala je ona, pozivajući na "modernu Frankofoniju, okrenutu ka budućnosti".

Bonus video: