UBISTVO U FERGUSONU

Policajac koji je ubio crnog tinejdžera podnio ostavku

Rekli su mi da bi moje zadržavanje na poslu moglo da dovede u opasnost stanovnike i policiju grada Fergusona, što ne mogu da dozvolim"
1 komentar(a)
Daren Vilson, Foto: Reuters
Daren Vilson, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 20:19h

Policijski službenik koji je nedavno oslobođen krivice za ubistvo nenaoružanog crnog tinejdžera podnio je ostavku i napustio policiju u Fergusonu, objavili su u subotu američki mediji.

Daren Vilson, star 28 godina, kazao je u telefonskom razgovoru za novine St Louis Post-Dispatch da je podnio ostavku nakon niza prijetnji upućenih policiji u kojoj je radio šest godina.

"Dajem ostavku svojevoljno", rekao je. "Nisam spreman na to da neko nastrada zbog mene".

Velika porota donijela je u ponedjeljak odluku da nema dovoljno dokaza da Vilsona optuži za pucnjavu. Ta odluka pokrenula je proteste i nerede u predgrađu grada, kao i protestne skupove širom zemlje.

"Rekli su mi da bi moje zadržavanje na poslu moglo da dovede u opasnost stanovnike i policiju grada Fergusona, što ne mogu da dozvolim", naveo je u pisanoj ostavci koju su objavile novine.

"Sigurnost drugih policijskih službenika i zajednice su mi od najveće važnosti. Nadam se da će moja ostavka omogućiti zajednici izlječenje".

Američko ministarstvo pravde istražuje pucnjavu zbog mogućih kršenja građanskih prava, te odvojenu istragu zbog manjkavog odgovora lokalne policije na demonstracije u avgustu.

Vilson je u avgust ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna, tvrdeći da je to učinio u samoobrani.

Preporučujemo za Vas