Islamska država napala Kobane iz Turske

Potvrđeno je da je ofanziva islamista počela samoubilačkim bombaškim napadom u kome je učestvovalo jedno oklopno vozilo, na graničnom prelazu
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2014. 13:13h

Ekstremisti Islamske države su rano jutros iz Turske napali sirijski grad Kobane, što je prvi takav napad u višemjesečnoj opsadi tog grada na granici dvije države.

Portparol sirijske kurdske stranke Demokratska unija Naval Halil izjavio je da su ekstremisti ID u Turskoj napali granični prelaz koji povezuje tu državu sa Kobaneom, prenio je AP.

Halil i Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sedištem u Londonu, potvrdili su da je ofanziva islamista počela samoubilačkim bombaškim napadom u kome je učestvovalo jedno oklopno vozilo, na graničnom prelazu. Drugi bombaš samoubica koji je nosio prsluk sa eksplozivom, kasnije ga je aktivirao, na istom području, navela je Opservatorija. Sukobi su se, prema podacima aktivista, zatim rasplamsali po cijelom gradu, a još jedan automobil bomba aktiviran je na jugu, prenio je Rojters. Najmanje 30 boraca na obje strane je do sada poginulo, među kojima 21 pripadnik ID i devet pripadnika kurdskih snaga, saopštio je direktor Sirijske opservatorije Rami Abdul Rahman. Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem izjavio je danas da dva mjeseca vazdušnih udara koalicionih snaga u Siriji nisu oslabili ID, i da je jedini način u borbi protiv ekstremista, primorati Tursku da pojača granične kontrole u cilju sprečavanja stranih boraca da ulaze u Siriju. "Svi pokazatelji ukazuju da (ID) danas, poslije dva mjeseca koalicionih vazdušnih udara, nije slabija", rekao je Mualem za libijsku TV stanicu "Al-Majadin". Ankara je u više navrata demantovala da podržava ekstremističke islamističke grupe, nenamjerno ili drugačije, kako bi pomogla sirijskim pobunjenicima da svrgnu predsjednika Bašara al-Asada, prenio je BBC. Koalicione snage predvođene SAD izvele su gotovo 300 vazdušnih udara na položaje ekstremista u Siriji od septembra. Sirijska vlada je, u međuvremenu, pojačala svoju ofanizivu protiv ekstremista, i za manje od šest sedmica izvela više od 2.000 vazdušnih udara. Mnogi od njih bili su usmjereni na Raku, grad na sjeveroistoku Sirije, koji su džihadisti proglasili svojom prijestonicom. Kako navodi Sirijska opservatorija, više od 500 ljudi je poginulo u vazdušnim udarima sirijskih snaga, od kojih veliki broj civila.

Bonus video: