Nasilje u kineskoj oblasti Sinđang ne opada

Peking je u maju proglasio jednogodišnju operaciju suzbijanja terorizma u tom regionu posle serije većih napada na civile za koje se smatraju odgovornim ekstremisti iz te oblasti
1 komentar(a)
Kina,, Foto: Shutterstock
Kina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2014. 08:53h

Nasilje u etnički napetoj sjeverozapadnoj kineskoj oblasti Sinđang se nastavlja uprkos mjerama suzbijanja nasilja koje su kineske vlasti uvele prije šest mjeseci, navodi se u izvještaju vlade.

U izvještaju o šestomjesečnom učinku vladinih mjera u ovoj sjeverozapadnoj kineskoj oblasti naseljenoj muslimanskim Ujgurima, navodi se da je razotkriveno 115 terorističkih bandi prije nego što su mogli da preduzmu neki nasilni akt ali broj smrtnih slučajeva od posledica nasilja ne opada.

Kineski mediji su javili da je ubijeno najmanje 175 ljudi poslednjih šest mjeseci, u poređenju sa 46 koliko je ubijeno u istom periodu prošle godine.

Peking je u maju proglasio jednogodišnju operaciju suzbijanja terorizma u tom regionu posle serije većih napada na civile za koje se smatraju odgovornim ekstremisti iz te oblasti.

U šestomjesečnom izvještaju o toj kampanji objavljenom ove nedelje na zvaničnom vebsajtu vlade Sinđanga navodi se da je privedeno 334 osumnjičenih i da je pred sudom 294 slučajeva širenja promocionog terorističkog materijala preko interneta.

Ujguri su turkofona manjina muslimanske vjeroispovesti koji tvrde da su izloženi represiji većinskih Kineza i žele samostalnu državu. U više navrata optuženi su za terorističke napade.

U oblasti Sinđang godinama tinja međunacionalna napetost, a bila je poprište nemira 2009, kada je poginulo gotovo 200 ljudi.

Bonus video: