Festival Gadhimai na Nepalu: Najveća klanica na svijetu

Oko 300.000 životinja žrtvovano je tokom prethodnog festivala 2009, čime je ovo najveće žrtvovanje životinja organizovano na jednom mjestu na svijetu
165 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2014. 10:41h

Hinduisti su počeli danas ritualno žrtvovanje hiljada životinja u čast boginje Gadhimai u zabačenoj oblasti Nepala, uprkos protestima nevladinih organizacija za zaštitu životinja.

Selo Barijapur, blizu granice sa Indijom, postaće najveća klanica na svijetu tokom ovog dvodnevnog rituala, tokom koga će biti žrtvovano stotine hiljada životinja od bivola do pacova.

"Ovo je jako svečano, svi su oduševljeni", rekao je sveštenik Mangal Čodhari, koji vodi ceremoniju na mjestu žrtvovanja blizu hrama.

"Rituali su obavljeni bez incidenta cijelo jutro i sada smo počeli sa žrtvovanjem", rekao je on za Frans pres.

Vjernici treba da počnu sa žrtvovanjem hiljada bivola koji su ograđeni na jednom velikom polju blizu mjesta žrvovanja, prije nego što pređu na druge životinje.

Sa jednog od štandova

Svečanost je počela u ponoć pod nadzorom policije a za početno žrtvovanje dati su koza, pacov, kokoška, prase i golub.

Oko 1.200 policajaca raspoređeno je u selu i na polju gdje se izvode žrtvovanja, da bi kontrolisala masu koja dolazi da gleda.

Vjernici su pokušali da preskoče zid visok 1,50 metara oko tog mjesta, a policija nastoji da spriječi sukobe između hinduista i aktivista za odbranu prava životinja. Prodaja alkohola zabranjena je tokom ovog festivala.

Oko 300.000 životinja žrtvovano je tokom prethodnog festivala 2009, čime je ovo najveće žrtvovanje životinja organizovano na jednom mjestu na svijetu. Festival se organizuje jednom u pet godina.

Sita Ram Jadav, 55-ogodišnji seljak koji je putovao tri sata da stigne do ovog sela, smatra da je atmosfera karnevalska sa hiljadama vjernika.

"Ponudiću kozu Gadhimai za zaštitu moje porodice. Ako se u to vjeruje ona uslišuje želje", rekao je Jadav za agenciju Frans pres.

Festival će pratiti veliki broj Nepalaca

Prema legendi, prva žrtvovanja u Barijapuru organizovana su prije nekoliko vjekova kada se hinduistička boginja Gadhimai pojavila u snu jednom zatvoreniku i zatražila od njega da izgradi hram njoj u čast.

On se probudio sa odvezanim lancima i pošto je bio slobodan izgradio je hram i žrtvovao životinje u znak zahvalnosti boginji.

Aktivisti za prava životinja optužuju ljude koji upravljaju hramom da profitiraju od vjerovanja ljudi, da naplaćuju ulaz, parking itd.

Kampanja za zabranu festivala privukla je podršku britanske glumice Džoane Lamli kao i Brižit Bardo, koja je pisala nepalskom predsjedniku da okonča tu "svirepu tradiciju".

Galerija

Bonus video: