Oland afričkim liderima: Odolite iskušenju da se grčevito držite vlasti

Oland je rekao: "Ne mijenjajte ustavni poredak radi ličnog interesa" - što je Kompaore pokušao, te je zbačen posle 27 godina vladavine
58 pregleda 0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.11.2014. 07:34h

Francuski lider Fransoa Oland je, dva dana pred samit Frankofonije u Dakaru, pozvao afričke lidere da odole iskušenju da se grčevito drže vlasti i da zato čak mijenjaju i ustave.

Na pitanje o odlasku s vlasti predsjednika Burkine Faso Bleza Kompaorea krajem oktobra pod pritiskom naroda, Oland je ocijenio da je to zbacivanje "lekcija mnogim šefovima država, ne samo u Africi".

U intervju za TV kanal Frans 24 i TV5 Mond i za Radio Frans enternasional, Oland je rekao: "Ne mijenjajte ustavni poredak radi ličnog interesa" - što je Kompaore pokušao, te je zbačen posle 27 godina vladavine.

Na pitanja o stanju u nekoliko afričkih zemalja čiji lideri mogu doći u iskušenje da promijene ustave radi ostanka na vlasti - u Demokratskoj Republici Kongo, Kongu i Ruandi, Oland je ukazao na potrebu poštovanja "poruke iz glasačkih kutija".

"Ishod glasanja... ne možemo mijenjati nekažnjeno. Kada šef države ostane više uzastopnih mandata i čak dostigne starosnu granicu ili najveći dopušten broj mandata, ne može postupiti drugačije osim da ode s vlasti", rekao je on.

A u zemljama u kojima nema ustavnog ograničenja mandata lidera - kao što su Čad, Kamerun, Gabon i Togo, Oland smatra da je nužno obezbijediti da izbori budu "slobodni, pluralistički i demokratski".

"Francuska nije staratelj afričkih zemalja. Moj odnos sa afričkim liderima nikada nije bio odnos uticanja ili dominacije (...). To bi bilo potpuno suprotno mojoj koncepciji odnosa Francuske i Afrike", rekao je Oland.

Bonus video: