OSUDE IZ VAŠINGTONA

SAD: Sirijski režim napravio pokolj u Raki

Još nije poznato koliko je pripadnika ISIL-a ubijeno, ali je sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila da su među žrtvama više od polovine bili civili
2 komentar(a)
Raka, Sirija, Foto: Reuters
Raka, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2014. 10:06h

Sjedinjene Države su saopštile da su "užasnute" vazdušnim napadima sirijskog režima u uporištu pobunjenika u gradu Raka, u kojima je najmanje 95 ljudi stradalo.

Američki Stejt department je, takođe, optužio sirijsku vladu da "ne prestaje da sprovodi pokolj", prenosi AFP.

Vazdušni napadi sirijske vojske na Raku prije dva dana bili su najsmrtonosniji od kad su ekstremisti Islamske države preuzeli kontrolu nad tim sirijskim gradom prošle godine i proglasili ga za svoju prijestonicu. 

Još nije poznato koliko je pripadnika ISIL-a ubijeno, ali je sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila da su među žrtvama više od polovine bili civili. 

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da Vašington osuđuje ove napade i istakla da smatra da režim u Damasku "nimalo ne cijeni ljudski život". 

"Užasnuti smo izvještajima da je Asadov režim odgovoran za ubistva desetine civila i uništavanje stambenih četvrti", navela je Psaki u saopštenju. 

Ona je ocijenila da je sirijski predsjednik izgubio pravo da vlada i da za njegove akcije treba da bude izveden na odgovornost. 

"Bili smo jasni da je Asad davno izgubio legitimitet da vlada i da sirijski režim mora da odgovara za svoju brutalnost i zločine nad sirijskim narodom", rekla je zvaničnica Stejt departmenta. 

Psaki je okrivila sirijsku vladu za neprestano kršenje ljudskih prava, optuživši je za ubistva, otmice, nestanke ljudi, torturu, silovanja, seksualno nasilje... 

SAD su napravile koaliciju sa više od 60 država u svijetu u cilju uništenja ISIL-a, ali je predsjednik Barak Obama odbacio mogućnost da bi koalicija mogla da bude uspostavljena i sa Damaskom.

Preporučujemo za Vas