Iran i svjetske sile se dogovorili da nastave pregovore

Šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Nemačka) žele da Iran smanji svoj nuklearni program a zauzvrat da mu budu ukinute sankcije UN
77 pregleda 0 komentar(a)
Iranski nuklearni progra, pregovori, Foto: Reuters
Iranski nuklearni progra, pregovori, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.11.2014. 18:10h

Rok za postizanje konačnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu produžen je do kraja juna 2015. pošto na razgovorima u Beču nije postignut sveobuhvatni dogovor do prvobitnog roka, rekao je danas britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Hamond je rekao da je ostvaren dobar napredak u pregovorima ali da nije bilo moguće postići sporazum do prvobitnog roka koji je bio danas u ponoć.

"Prema tome produžili smo (pregovore) do 30. juna 2015. godine", rekao je on.

Šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Nemačka) žele da Iran smanji svoj nuklearni program a zauzvrat da mu budu ukinute sankcije UN.

Teheran tvrdi da ne pokušava da razvije nuklearno oružje već da njegov nuklearni program služi isključivo za mirnodopske svrhe da bi razvio atomsku energiju.

Hamond je rekao da će se Iranu odmrzavati sredstva u vrijednost od 700 miliona dolara mjesečno tokom nastavka pregovora.

Prelazni sporazum potpisan je u Ženevi 24. novembra prošle godine između Irana i grupe od šest svjetskih sila, a rok za postizanje dogovora ističe danas u ponoć.

"Pregovori će se nastaviti narednih nedjelja da bi se došlo do sporazuma", rekao je jedan iranski izvor blizak delegaciji te zemlje u Beču.

Američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif složili su se juče da počnu konsultacije o nastavku pregovora i poslije večerašnjeg isteka krajnjeg roka.

Bonus video: