Nova Obamina politika: Pet miliona imigranata spašava od deportacije

Republikanci, koji od januara preuzimaju punu kontrolu u Kongresu, rekli su da ta Obamina akcija, bez Kongresa, nije u domenu njegovih ovlašćenja i upozorili su ga na ozbiljne posljedice
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2014. 08:19h

Predsjednik SAD Barak Obama najavio je reformu imigracione politike zahvaljujući kojoj će blizu 5 miliona ilegalnih imigranata moći da izbjegne deportaciju.

Mnogi od njih su roditelji ili supružnici stanovnika koji legalno žive u Americi.

"Izađite iz sijenke i uzmite prava prema zakonu", poručio je u svom govoru Obama, koji su prenosile u udarnom terminu gotovo sve nacionalne televizijske stanice, prenio je BBC.

Republikanci, koji od januara preuzimaju punu kontrolu u Kongresu, rekli su da ta Obamina akcija, bez Kongresa, nije u domenu njegovih ovlašćenja i upozorili su ga na ozbiljne posljedice.

"Onim članovima Kongresa koji dovode u pitanje moj autoritet da poboljšam naš imigracioni sistem..." poručujem da "usvoje zakon", istakao je Obama.

Američki predsjednik najavio je da će prema planu biti dozvoljeno roditeljima "bez papira" one djece koja su američki državljani, ili imaju dozvolu za boravak u SAD, da apliciraju za radne dozvole koje će trajati tri godine.

To će moći da urade samo roditelji koji žive u SAD pet godina, a prema podacima taj kriterijum ispunjava 4.1 miliona ljudi, prenijela je agencija AP.

U SAD živi, inače, 11 miliona ilegalnih migranata.

Dok se Obama obraćao naciji iz Bijele kuće, oni koji podržavaju imigrante kao i sami imigranti marširali su ispred noseći američke zastave na ramenima i transparente na kojim je na španskom jeziku bilo napisano "Hvala predsjedniče Obama" (Gracias, Presidente Obama), prenijela je američka agencija.

Tri vodeće američke televizijske mreže, ABC, NBC i CBS, odlučile su da ne prenose direktno Obamin govor o imigraciji.

"CBS Njuz neće uživo prenositi govor", izjavila je sinoć portparolka te televizije, dok je mreža NBC saopštila da će govor uživo prenositi samo na svom informativnom kanalu, MSNBC.

Televizijska kuća ABC je sinoć potvrdila da neće prenositi Obamin govor na svom glavnom kanalu, ali da hoće na digitalnim platformama ABC Njuza.

Govor Obame prenosili su ipak CNN, PBS i "Foks njuz" kao i televizijske mreže na španskom jeziku "Univision" i "Telemundo".

Galerija

Bonus video: