JEDNA ZEMLJA, DVA PREDSJEDNIKA

Haos u Venecueli: Najmanje 12 stradalih u neredima

U siromašnim naseljima Karakasa noćas je treću noć zaredom bilo pljački i sukoba demonstranata i pripadnika snaga bezbjednosti
1235 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta protiv Madura, Foto: Reuters
Sa protesta protiv Madura, Foto: Reuters

Najmanje 12 osoba poginulo je od bojeve municije tokom talasa antivladinih protesta i nereda u Venecueli, saopštila je nevladina posmatračka grupa.

Predstavnik Opservatorije socijalnog konflikta, Marko Ponse, naveo je Asošiejted presu imena poginulih.

U siromašnim naseljima Karakasa noćas je treću noć zaredom bilo pljački i sukoba demonstranata i pripadnika snaga bezbjednosti.

Venecuela je utonula u novu fazu neizvjesnosti poslije jučerašnjih demonstracija na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.

Tokom jučerašnjeg protesta predsjednik Kongresa Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsjednika Venecuele i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova "diktatura".

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozvala je Madura da uvaži prava demonstranata i da momentalno ukloni iz vojske i policije sve pripadnike umiješane u represiju nad građanima, navodi AP.

Rusija, Kina, Turska, Iran i Sirija podržale su predsjednika Venecuele Nikolasa Madura. Samoproglašenog predsjednika te zemlje Huana Gvaida priznale su SAD i većina američkih država, dok su generalni sekretar UN i Evropska unija pozvali na dijalog i politički proces za izlazak iz krize.

Preporučujemo za Vas